A mikrohullámú sütő áldásai és átkai
Szinte nincs olyan egészséggel, táplálkozással kapcsolatos dolog, amelyen ne tudnánk órákig elvitázni a feleségemmel. A mikrohullámú sütő az egyik legfontosabb vitaforrásunk, a feleségem ugyanis váltig állítja, hogy az káros az egészségre. Én, mint valahai önjelölt fizikus, ilyenkor rendszerint kikelek magamból, és tudománytalanságot emlegetek. A nyáron már majdnem összehasonlító kísérletsorozatba kezdtünk, sajnos azonban mindketten éppen eleget dolgozunk ahhoz, hogy erre már ne legyen időnk…
A – közkeletű nevén –mikróval kapcsolatos tév- és igaz hitek azonban a mai napig olyan erővel tartják magukat a közvéleményben, hogy nem árt tisztázni, mi is az igazság hullámfronton.
A mikrohullámú sütő története egészen a harmincas évekig nyúlik vissza. Amerikai kutatók egy csoportja már 1934-ben előállt az ötlettel, hogy magas frekvenciájú elektromos mező segítségével melegítsenek ételeket, ám a gyakorlati megvalósítás 1945-ig váratott magára.
Ez a felfedezés is a véletlen műve volt. Percy Spencer, autodidakta mérnök épp az akkoriban friss találmánynak számító radaron dolgozott, amikor észrevette, hogy a zsebében lévő csokit a nagy teljesítményű rövidhullámok megolvasztották. Két évtizedet kellett azonban várni arra, hogy megfelelően kicsi méretű és elérhető árú mikrohullámú sütők jelenjenek meg az áruházak polcain...
Mit is okozhat a mikró az ételben?..a válaszhoz és a cikk folytatásához kattintson ide
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

