A méregtelenítő "gyár"

A méregtelenítő "gyár"

Ez a cikk több mint 200 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A máj a szervezetünk egyik legfontosabb szerve, amely szinte minden élettani funkcióban részt vesz. Hatalmas tartalékokkal rendelkezik, s a károsító folyamatok ellenére is képes helyreállítani a szöveteit. De csak egy ideig.

A májnak kiemelkedő szerepe van - egyebek mellett - a szénhidrát-anyagcsere és a hormonháztartás működtetésében. Úgy üzemel, mint egy kémiai gyár, amelyben építés és bontás is zajlik. Itt termelődnek például az élethez nélkülözhetetlen fehérjék és a véralvadási faktorok. A máj bontja le a hormonokat, az elhasználódott fehérjéket, a szervezetbe bejutó káros anyagokat és az alkoholt is.

A máj felveszi a szervezetünk számára fontos tápanyagokat, a károsakat pedig kiszűri. A szájon át bevett gyógyszerekkel is ez a helyzet: először a májba jutnak, egy részükből itt válik aktív hatóanyag, és feladatuk ellátása után nagy többségük itt is bomlik le.

A méregtelenítő

Mindezt az teszi lehetővé, hogy a máj kettős vérellátással rendelkezik: van saját artériája és vénája. De a gyomor-bél rendszerből felszívódó anyagok első útja egy másik vénán keresztül szintén a májba vezet.

Zsírmáj

Manapság sokkal több kalóriát fogyasztunk, mint amennyire szükségünk lenne, és a tartalék nem csupán a bőr alatti zsírrétegben, hanem a szerveinkben, így a májban is halmozódik. Egy darabig ez nem okoz problémát, ám később úgynevezett zsírmáj alakulhat ki.

Ezért is káros a túlzott alkoholfogyasztás: az alkohol ugyanis rendkívül kalóriadús, a felesleget pedig a szervezet zsírrá alakítja. A zsírmáj tehát alkoholos eredetű is lehet, az alkoholos májkárosodás első lépcsője. A hepatitisz B és C vírus is okozhat májelzsírosodást, de e vírusok elsősorban a májsejtek károsításáért felelősek, ami gyulladást vált ki a környező májszövetben.

Májzsugor

A máj egy ideig képes helyreállítani a szöveteit, de ha újabb és újabb káros hatások érik, akkor a gyulladt területek elpusztulhatnak, majd hegesedve gyógyulnak. Ezt a folyamatot nevezzük fibrózisnak. A hegszövet idővel a működőképes májszövet mennyiségének csökkenéséhez vezet. Az egyre kisebb arányú és egyre rosszabb vérellátású ép májszövet csak nehezen birkózik meg anyagcsere- és méregtelenítő feladataival. A fibrózis akár éveken át észrevétlenül zajlik, és sokáig visszafordítható, a károsító tényező - például az alkohol - teljes kiiktatásával. Ám mire felfigyelünk a tünetekre, a betegség sokszor már olyan előrehaladott állapotban van (a májszövet helyét egyre több helyen kötőszövet veszi át), hogy a máj már nem tud regenerálódni. Ezt az állapotot nevezzük cirrózisnak, azaz májzsugornak: ez nem önálló betegség, hanem a fibrózis igen előrehaladott, súlyos stádiuma. Az, hogy valakinek alkohol okozta májbetegsége van, még nem jelenti azt, hogy az illető alkoholista. Ugyanis az alkoholra való érzékenységünk egyéni, ráadásul a nők sokkal veszélyeztetettebbek.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek