A meggy csökkenti az izomkárosodást

A meggy csökkenti az izomkárosodást

A meggy növeli az izomregenerálódás sebességét azoknál a sportolóknál, akik izomkárosodáson estek át - olvasható a Medicine & Science in Sports & Exercise hasábjain.

A Sport- és Edzéstudományok Centrumában (Londoni South Bank Egyetem) 10 angol sportolót teszteltek: az alanyok hét napon keresztül napi kétszer 28 gramm sűrített meggylevet fogyasztottak, intenzív edzésen vettek részt, majd azt követően két napig szintén résztvettek a kúrán. Az izmok regenerálódása esetükben jelentősen gyorsabb volt, mint azoknál a sportolóknál, akik olyan gyümölcslevet fogyasztottak, ami nem tartalmazta a meggylé fitonutriens összetevőit.

A meggylé fogyasztása az izomerő 90 százalékának visszatérését eredményezte 24 órával a terhelést követően, szemben a másik csoport 85 százalékával - a teljesítménybeli különbség statisztikailag jelentősnek bizonyult. A jelenség hátterében a az áll, hogy a gyümölcs antioxidáns összetevői gátolják az izomszövet terhelésre normálisan kialakuló oxidatív károsodását.

A legújabb eredmények szerint a vörös gyümölcsök antocianinokat tartalmaznak, melyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásúak.