A máriatövis daganatellenes hatású?

A máriatövis daganatellenes hatású?

A máriatövisből készült gyógyhatású kivonatot már az ókori görögök és rómaiak is használták, és ma is az egyik legkedveltebb gyógynövényből származó gyógyhatású készítmény az USA-ban. Egy új kutatás a készítmény daganatellenes hatását vizsgálta.  

A Kolumbia Egyetem és a Morgan Stanley Gyermekkórház kutatói közös munkájuk során felfedezték, hogy a máriatövisből készült kivonat - a silymarin - májvédő hatást fejt ki a kemoterápiában részesülőknél, de segít legyőzni a hepatitis C-t, és a cukorbetegséget is.

"Munkánk során mind a preklinikai (klinikai vizsgálatokat megelőző), mind pedig a  klinikai vizsgálatokkal igazolni tudtuk, hogy a máriatövis egy lehetséges új gyógyszer a daganat elleni harcban. Eddig nem sikerült olyan gyógyszert vagy gyógyhatású készítményt találni, mely előnyös klinikai tulajdonságokkal, májvédő funkcióval rendelkezne" - fejtette ki Dr. Keith Block, az ICT (Integratív Daganatkezelés) folyóirat szerkesztője.

"A daganat kezelése során igen fontos a máj megfelelő védelme, mivel a kemoterápia nagyon legyengíti az immunrendszert. Az pedig, hogy a készítmény a védelem mellett klinikai hatással is rendelkezik, tovább emeli értékét" - mondta Block.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek