A májrák megelőzhető!

A májrák megelőzhető!

Magyarországon a halálozások negyedik-ötödik leggyakoribb oka a májrák, amely kezdetben nem jár tünetekkel. Ezért is nagyon fontos a veszélyeztetett személyek szűrése! Mint dr. Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem onkológus osztályvezető docense mondja, hazánkban évente kicsivel több mint nyolcszáz új májrákos megbetegedést diagnosztizálnak.

A máj a hasunk jobb oldalán, az alsó bordák alatt helyezkedik el. Mintegy másfél kilogramm súlyú, alakja jellegzetes háromszög. Jobb és bal oldali májlebenyből áll. Érdekesség, hogy a máj nem fáj, mivel nagyon kevés benne a fájdalomérző ideg. Emiatt fordulhat elő, hogy a máj károsodása sokáig feltűnés nélkül zajlik.

A máj funkciói

A máj a szervezetünk egyik legfontosabb szerve, amely szinte minden élettani folyamatban részt vesz. Kiemelkedő szerepe van például a szénhidrát-anyagcsere és a hormonháztartás működtetésében. Úgy üzemel, mint egy kémiai gyár, amelyben építés és bontás is zajlik.Itt termelődnek többek között az élethez nélkülözhetetlen fehérjék és a véralvadási faktorok. A máj bontja le a hormonokat, az elhasználódott fehérjéket és a szervezetbe bejutó káros anyagokat is.

A máj daganatai

A máj területén észlelt daganat az esetek többségében valamelyik másik szerv daganatának, leggyakrabban a gyomor-bél rendszer rákos megbetegedésének áttéte. A máj ez esetben is úgy működik, mint egy szűrő: megtapadnak rajta a daganatsejtek.

Az elsődleges májdaganat jóval ritkább. Kialakulásának pontos mechanizmusa nem ismert, de leggyakrabban valamilyen krónikus májbetegség - különösen a Hepatitis B és C vírusok okozta fertőzések, valamint a túlzott mennyiségű alkohol okozta cirrózis - következtében jön létre.

Mi a cirrózis?

A rendszeresen fogyasztott alkohol vagy a vírusok károsítják a májsejteket, ami gyulladást vált ki a környező szövetekben. A máj egy ideig képes helyreállítani a szöveteit, de ha újabb és újabb káros hatások érik, akkor a gyulladt területek elpusztulhatnak, majd hegesedve gyógyulnak: ezt a folyamatot nevezzük fibrózisnak.

A májrák megelőzhető!

A hegszövet idővel a működőképes májszövet mennyiségének csökkenéséhez vezet. Az egyre kisebb arányú és egyre rosszabb vérellátású ép májszövet csak nehezen birkózik meg anyagcsere- és méregtelenítő feladataival.

A fibrózis akár éveken át észrevétlenül zajlik, és sokáig visszafordítható, a károsító tényező - például az alkohol - teljes kiiktatásával. Ám mire felfigyelünk a tünetekre, a betegség sokszor már olyan előrehaladott állapotban van (a májszövet helyét egyre inkább kötőszövet veszi át), hogy a máj már nem tud regenerálódni. Ezt az állapotot nevezzük cirrózisnak, azaz májzsugornak.

Tendenciák a világban

A kontinensek közül Ázsiában a leggyakoribb az elsődleges májrák, leginkább a Hepatitis B és C fertőzések miatt. Kínában főleg a Hepatitis B talaján kialakult májrák gyakori: a magyarországi kínai populáció várhatóan növelni fogja az ilyen típusú májdaganat előfordulását. Hazánkban egyébként főleg az alkoholos májkárosodás és egyes anyagcsere-betegségek vezetnek májrákhoz.

Afrikában és Délkelet-Ázsiában gyakori, hogy az élelmiszerek aflatoxinnal (egy gombatoxinnal) való fertőződése is a májrák kialakulásához vezet. Sajnos a gabona is megfertőződhet, a klímaváltozással pedig az aszályos területek megnövekedésére számíthatunk, ami elősegítheti a gabonafertőzés elterjedését is.

Tünetek

A májrák igen alattomos betegség, hiszen kezdetben nem jár tünetekkel.

Az első panaszok többnyire már csak előrehaladott tumor esetén jelentkeznek, de ezek sem igazán jellegzetesek: ilyen lehet az émelygés, a rossz közérzet, a hányinger, a hányás, az étvágytalanság, a fogyás, a láz és az éjszakai izzadás.

Jellegzetesen májproblémára utaló tünet a sárgaság és a szemfehérjék sárgás elszíneződése, valamint a puffadt has és az ödémás láb: ezek magára a cirrózisra hívják fel a figyelmet.

Vizsgálatok

A kórtörténet felvétele után fizikális vizsgálat következik, amely során minden apró részlet fontos lehet. Az orvos a bőr és a szem színéből, a páciens alkatából, az esetleges értágulatokból és a tenyéren-talpon található bőrpírból is levonhat következtetéseket. A máj tapintásos vizsgálata szintén fontos információkkal szolgálhat. Megnagyobbodott-e? Puha vagy kemény? Esetleg éles szélű?

A májbetegség gyanúját laborvizsgálatok igazolhatják, nevezetesen a vérkép és a májenzimek ellenőrzése. Ezek az enzimek a károsodott májsejtekből szabadulnak fel, tehát információval szolgálhatnak a károsodás mértékéről.

Ha felmerül a daganat gyanúja, elengedhetetlen a hasi ultrahangvizsgálat. Ez megmutatja, hogy a károsodás diffúz, azaz az egész májat érinti-e, vagy egy jól körülhatárolható területről, például tumorról van-e szó. Figyelem! Attól, hogy az ultrahanglelet szerint a máj kissé megnagyobbodott, még nem szabad egyből a legrosszabbra gondolni! A daganat gyanúját szövettani vizsgálattal kell megerősíteni, vagy kizárni.

Kezelés

Ha csupán kevés számú vagy kisméretű daganatos göbről van szó, a műtét az ideális megoldás. A cél a daganatos góc eltávolítása. Mivel a daganatot gyakran későn fedezik fel, az operáció csupán az esetek kevesebb mint egyharmadában lehetséges.

Sokak számára a májtranszplantáció jelenthetné a reményt: bármely egészséges ember májlebenyének egy része eltávolítható anélkül, hogy maga a máj károsodást szenvedne.

Magyarországon a szükségesnél jóval kevesebb donorszerv áll rendelkezésre. A májátültetések számát tekintve kissé elmaradtunk a nyugat-európai országoktól, pedig az átültetés orvosi és technikai háttere hazánkban is adott.

A májrák megelőzhető!

Ha a műtét nem lehetséges, még mindig többféle helyi kezelés áll rendelkezésre.

Az úgynevezett intervenciós radiofrekvenciás eljárás lényege, hogy a máj daganatos gócába elektródákat szúrva, hővel roncsolják el a daganatos sejteket.

Helyi kezelésként a hasfalon át tömény alkoholt is fecskendezhetnek a máj tumoros területére, így roncsolva a daganatszövetet.

Embolizációnak hívjuk azt az eljárást, amely során kemoterápiás szert juttatnak a májartériának abba az ágába, amely a daganat ellátását biztosítja - így pusztítva el a tumorgócot.

Célzott terápia

Ha több gócban is kifejlődött a daganat, de magát a májszövetet nem lépi túl, akkor egy kanülön keresztül kemoterápiás szert juttatnak a tumoros szövetrész vérellátást biztosító artériába, így a daganat nem fejlődhet tovább.

Ha a daganat túllépi a máj szövetállományát, akkor a fenti eljárások már nem alkalmazhatóak, ilyenkor gyógyszeres terápia következik. A májrákok kezelésében a klasszikus kemoterápiák nem hoztak sikert. Az úgynevezett célzott terápiák azonban igen! Ezek a szájon át szedett, speciális szerek beavatkoznak a daganatsejtek jelátviteli rendszerébe, így meggátolják a tumorsejtek osztódását, illetve az azok körüli új erek képződését.

A célzott terápia kissé más mellékhatásokkal jár, mint a klasszikus kemoterápia. Hajhullás és hányás helyett jellemzően inkább bőrtünetek és hasmenés jelentkezik.

Mint szakértőnk mondja, a modern terápiák alkalmazása - jó erőnlét esetén - akár hosszú hónapokkal is megnövelheti az érintett élettartamát! A jövő útja talán az artériás vagy a radiofrekvenciás kezelés és a célzott terápia kombinációjában rejlik.

Megelőzés

Mivel az első jellemző tünetek csak a májrák előrehaladott állapotában jelentkeznek, rendkívül fontos a szűrés! A diagnosztizált hepatitises és cirrózisos betegeknek speciális gondozásban kell részt venniük, ami rendszeres szűréssel, elsősorban ultrahangvizsgálatokkal jár. A félévente végzett ellenőrzés biztosítja azt, hogy még időben fel lehessen fedezni egy esetleges daganatos elváltozást.

Természetesen javasolt kerülni a túlzott alkoholfogyasztást és óvakodni az élelmiszerrel a szervezetünkbe kerülő "mérgektől", azaz a túl sok zsírtól, páctól és az ismeretlen adalékanyagoktól is.

Csapatban

A májbetegségek kezelése csapatmunka. Mint dr. Dank Magdolna hangsúlyozza, szerencsére mára megfelelő párbeszéd alakult ki az érintett orvosi területek szakértői, így a hepatológusok, a májsebészek, az onkológusok, a képalkotó szakemberek, a transzplantációt végző sebészek és a gasztroenterológusok között. Csak a megfelelő együttműködés hozhat sikert - és ebből természetesen a beteg sem hiányozhat.

Prométheusz mája

A mítosz szerint Zeusz Prométheuszt és testvérét, Epimétheuszt bízta meg azzal, hogy teremtsenek lényeket. Epimétheusz létrehozta az állatokat, Prométheusz pedig az embereket. Hogy kedvezzen teremtményeinek, Prométheusz ellopta az embereknek a tüzet. Bosszúból Zeusz a Kaukázus hegyére vitte és ott egy sziklához láncolta Prométheuszt, akihez mindennap eljött egy sas, és a máját marcangolta. A máj minden alkalommal visszanőtt. Zeusz szándéka szerint ez harmincezer évig így folytatódott volna, ha harminc év múlva Héraklész le nem lövi a sast, és ki nem szabadítja Prométheuszt.

Hepatitis B

A lappangási idő akár több hét is lehet. A betegség tünetei a hirtelen láz, az étvágytalanság, a hasi fájdalom, az általános gyengeség, a végtagfájdalom, majd a sárgaság. A hepatitis B igen veszélyes, hiszen maradandó károsodást is okozhat. A betegek mintegy tizedénél krónikus májgyulladás alakul ki, ami később májrák vagy májzsugor kialakulását is eredményezheti.

A vírus szexuális úton, illetve vérrel és testváladékokkal terjed. A megfertőződés lehetőségét sajnos nem lehet teljesen kizárni, hiszen a vírus akár egy véletlen karcolás, akupunktúrás kezelés, sebészeti vagy fogászati beavatkozás útján, tetoválás készíttetése, pedikűr vagy manikűr során, de akár a beteggel közösen használt tárgyak közvetítésével is terjedhet!

A mediterrán országok közepesen vagy erősen fertőzöttek Hepatitis B-vel.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek