A máj szerepe

A máj az egyik legfontosabb szervünk, amely szinte minden élettani funkcióban részt vesz. A máj működését és betegségeit dr. Horváth Gábor, a Budai Hepatológiai Centrum vezető főorvosának segítségével foglaltuk össze.

A máj a hasunk jobb oldalán, az alsó bordák alatt helyezkedik el. Mintegy másfél kilogramm súlyú, alakja jellegzetes háromszög, amely jobb és bal oldali lebenyből áll. Érdekesség, hogy a máj nem fáj, hiszen nagyon kevés benne a fájdalomérző ideg. Emiatt a máj károsodása gyakran sokáig feltűnés nélkül zajlik.

Sokszínűség

A máj az ember egyik legfontosabb szerve. Kiemelkedő szerepe van - sok egyéb mellett, például - a szénhidrát-anyagcsere és a hormonháztartás működtetésében. A májban, mint egy kémiai "üzemben", építés és bontás is zajlik. Itt termelődnek többek között az élethez nélkülözhetetlen fehérjék és a véralvadási faktorok. A máj bontja le a hormonokat, az elhasználódott fehérjéket és a szervezetbe bejutó káros anyagokat is. A máj felveszi a szervezetünk számára fontos tápanyagokat, a károsakat pedig kiszűri. A szájon át bevett gyógyszerek is ezt az utat járják be: először a májba jutnak, egy részükből itt válik aktív hatóanyag, és feladatuk ellátása után nagy többségük itt is bomlik le.

A máj szerepe

Mindez azért lehetséges, mert a máj - csakúgy, mint a tüdő - kettős vérellátással rendelkezik. Van saját artériája és vénája, de a gyomor-bél rendszerből felszívódó minden anyag első útja egy másik vénán keresztül a májba vezet.

Zsírmáj

Az őseink számára évezredeken át az jelentette a túlélést, ha ínségesebb időszakokban a korábban felhalmozott tartalékokhoz fordulhattak. Ma egészen más életmódot folytatunk, de a szervezetünk most is tartalékol. Ám többnyire sokkal több kalóriát fogyasztunk, mint amennyire szükségünk lenne, és a tartalék nem csupán a bőr alatti zsírrétegben, de a szerveinkben, így a májban is halmozódik. Egy darabig ez nem okoz problémát, ám később úgynevezett zsírmáj alakulhat ki. Ezért is káros a túlzott alkoholfogyasztás: az alkoholnak ugyanis rendkívül nagy a kalóriatartalma, a felesleget pedig a szervezet zsírrá alakítja.

A zsírmáj tehát alkoholos eredetű is lehet, az alkoholos májkárosodás első lépcsője. A túlzott alkoholfogyasztás mellett azonban a hepatitisz B és C vírus is okozhat májelzsírosodást, bár ezek a vírusok elsősorban a májsejtek károsításáért felelősek, ami gyulladást vált ki a környező májszövetben.

Fibrózis, cirrózis

A máj egy ideig képes helyreállítani a szöveteit, de ha újabb és újabb káros hatások érik, akkor a gyulladt területek elpusztulhatnak, majd hegesedve gyógyulnak: ezt a folyamatot nevezzük fibrózisnak. A hegszövet idővel a működőképes májszövet mennyiségének csökkenéséhez vezet. Az egyre kisebb arányú és egyre rosszabb vérellátású ép májszövet csak nehezen birkózik meg anyagcsere- és méregtelenítő feladataival. A fibrózis akár éveken át észrevétlenül zajlik, és sokáig visszafordítható, a károsító tényező - például az alkohol - teljes kiiktatásával. Ám mire felfigyelünk a tünetekre, a betegség sokszor olyan előrehaladott állapotban van (a májszövet helyét egyre több helyen kötőszövet veszi át), hogy a máj már nem tud regenerálódni. Ezt az állapotot nevezzük cirrózisnak, azaz májzsugornak: ez nem önálló betegség, hanem a fibrózis igen előrehaladott, súlyos stádiuma. Mint szakértőnk hangsúlyozza, az, hogy valakinek alkoholos károsodás okozta májbetegsége van, még nem jelenti azt, hogy az illető alkoholista, hiszen az alkoholra való érzékenységünk egyéni. A nők sokkal veszélyeztetettebbek!

Hepatitisz és daganat

A máj területén észlelt daganat az esetek többségében valamelyik másik szerv daganatának áttéte. Leggyakrabban a gyomor-bél rendszer rákos megbetegedéséről van szó. A máj ez esetben is úgy működik, mint egy szűrő: megtapadnak rajta a daganatsejtek. Az elsődleges májdaganat nagyon ritka. Többnyire cirrózisos májban alakul ki. A krónikus hepatitisz B- és C-vírusfertőzés is növelheti a májrák kialakulásának kockázatát!

A máj szerepe

A hepatitiszek, azaz a májgyulladások egyébként gyógyíthatóak, illetve jól kezelhetőek. Minél hamarabb vesszük észre a tüneteit, annál jobbak az esélyeink.

Vizsgálatok

Ha felmerül a májbetegség gyanúja, keressük fel a háziorvosunkat vagy egy belgyógyász-hepatológus szakorvost. A kikérdezés után fizikális vizsgálat következik, amely során minden apró részlet fontos lehet. Az orvos a bőr és a szem színéből, a páciens alkatából, az esetleges értágulatokból és a tenyéren-talpon található bőrpírból is következtethet. A máj tapintásos vizsgálata szintén fontos információkkal szolgálhat.

A májbetegség gyanúját laborvizsgálatok igazolhatják, nevezetesen a vérkép és a májenzimek ellenőrzése.

A hepatitiszvírusok jelenlétét csak célzott, a vírusmarkerek kimutatását szolgáló vizsgálatok mutatják ki.

A hasi ultrahang daganat gyanújának felmerülése esetén fontos. Attól, hogy az ultrahanglelet szerint a máj kissé megnagyobbodott, még nem szabad egyből a legrosszabbra gondolni! A daganat gyanúját szövettani vizsgálattal lehet megerősíteni vagy kizárni.

A FibroScan (ejtsd: fibroszken) készülék a májkárosodás súlyosságáról, a fibrózis mértékéről ad felvilágosítást (bővebb információ: www.hepatologia.hu). Nem azt mutatja meg, hogy mitől beteg a máj, hanem azt, hogy mennyire. A máj rugalmasságát méri. A károsodott, heges (fibrotikus) szövet ugyanis keményebb, rugalmatlanabb, mint a normál májszövet.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek