A máj nem fáj!

A máj a legnagyobb mirigyes szervünk, mintegy 1400-1600 gramm súlyú. A has jobb oldalán helyezkedik el, teljes egészében a csontos mellkasfal fedi. Anatómiailag két lebenyre - a jobb és a bal oldali májlebenyre - osztott, e két lebeny azonban funkcionálisan nem választható el egymástól. A máj szerepéről és jelentőségéről dr. Makara Mihály belgyógyásszal, a Szent László Kórház főorvosával beszélgettünk. Mint szakértőnk hangsúlyozta, a májbetegségek okozta halálozás Magyarországon messze az európai átlag fölött van. Rendszeres szűrővizsgálatokkal azonban megelőzhetjük a súlyos májbetegségek kialakulását!

A máj központi szerepet játszik a szervezet anyagcseréjének fenntartásában. Kiemelkedő szerepe van többek között a szénhidrát (cukor) anyagcseréjében, a fehérjék lebontásában, a méregtelenítésben, a hormonanyagcserében, a zsíranyagcserében és végül, de nem utolsósorban az epe képzésében is. Jelentős mértékű tartalékai miatt azonban az enyhe vagy mérsékelt fokú májsejtkárosodás általában nem jár az anyagcsere-funkció mérhető csökkenésével. Ugyanakkor a máj nem fáj, ugyanis nagyon kevés benne a fájdalomérző ideg, így károsodása igen sokszor semmi panaszt nem okoz.

A májat károsító vegyületek

A májat érő káros hatások (alkohol, vegyszerek, hepatitisz B és C vírusok) elpusztítják a májsejteket, ami a környező májszövetben gyulladásos reakciót vált ki. A máj egy ideig képes helyreállítani a szöveteit, de ha újra és újra káros hatások érik - amelyeket nem képes elhárítani -, a gyulladt részek hegesedve gyógyulnak, a hegszövet pedig idővel a működőképes májszövet mennyiségének csökkenéséhez vezet. Az egyre kisebb arányú és egyre rosszabb vérellátottságú ép májszövet csak nehezen birkózik meg anyagcsere- és méregtelenítő feladataival. Ez a fibrózisnak nevezett folyamat évekig észrevétlenül zajlik, és sokáig még visszafordítható - például az alkoholfogyasztás teljes megszüntetésével, vagy a vírus elpusztításával. A tünetek azonban sokszor csak akkor jelentkeznek, amikor a betegség már igen előrehaladott állapotban van, és a máj már nem tud regenerálódni. Ha a máj nem képes ellátni a funkcióit, a fibrózis következtében fellépő májzsugor (cirrózis) végül halált okoz. Fontos tudni, hogy az egyes káros hatások összegződnek, vagyis ha valaki tünetmentes, de vírusos májgyulladásban szenved, és emellett alkoholt is fogyaszt, a fibrózis folyamata felgyorsul, a betegség hamarabb végstádiumúvá alakulhat.

A gyógyszerek hatása a májra

Amikor a patikában kiváltjuk a gyógyszerünket, fontos odafigyelnünk a gyógyszer adagolására és alkalmazásának szabályaira. Kevés szó esik arról, hogy miként távozik ez az idegen kémiai anyag a szervezetünkből. A gyógyszerek 70 százaléka a májban átalakul. A lebomlásnak két fő útja van:

  • A vizelettel változatlan formában kiürül. Ez viszonylag ritka, a gyógyszerek 20-30 százalékánál fordul csak elő.

  • A gyógyszerek a májban többnyire átalakulnak inaktív vegyületekké. Első lépésben vízoldékonnyá válnak, a második lépésben pedig egy kémiai oldallánc kötésével inaktivizálódnak, azaz kiürülnek a vizelettel vagy az epével.

A máj nem fáj!

Ezeket az átalakító folyamatokat a saját fehérjéink, enzimjeink végzik, amelyek majdnem minden kémiai vegyületet képesek transzformálni és eltávoztatni a szervezetből. Enzimjeink működése egyénenként és fajonként is eltérő lehet. Például közismert, hogy a kínai emberek szervezete rosszul bontja az alkoholt. Az indiai emberek pedig nem rendelkeznek azokkal az enzimekkel, amelyek hatékonyan bontják le a tejet. Mivel a tehén szent állat, ritkán fogyasztják a tejüket, és nincs is a szervezetükben az emésztéséhez szükséges enzim.

Különbözően hatnak ránk a gyógyszerek

Ahhoz, hogy a gyógyszer hasson, fel kell szívódnia a bélrendszerből, a véráram útján el kell jutnia a megfelelő helyre, például a központi idegrendszerbe. Itt kell, hogy legyen egy megfelelő kötőhely (receptor), hogy a készítmény kifejthesse helyi hatását. Ezt követően a gyógyszer enzimjeink segítségével lebomlik.

A gyógyszerek egyénenként különbözően hatnak a májra. Ritkán gondolunk arra, hogy a számunkra szükséges 1-2 milligrammnyi hatóanyag mellett 100-as nagyságrendben szerepelnek a gyógyszerben különböző vivőanyagok, amelyeknek az a feladata, hogy eljuttassák a hatóanyagokat a megfelelő helyre. Alkalmanként tejcukrot is tartalmazhatnak ezek az anyagok, és ez akár hasmenést is okozhat. Vannak gyógyszerek, amelyek kis adagolásban teljesen veszélytelenek, viszont nagy mennyiségben májkárosító hatásúak is lehetnek. Ezért kell komolyan venni a gyógyszerekhez kapcsolódó betegtájékoztatókat!

A májbetegségek jelei

A máj megbetegedésének legszembetűnőbb jele a sárgaság. Ilyenkor a szemfehérje észrevehetően besárgul. Ez feltűnő és súlyos állapot. Ebben a stádiumban már a májsejtek nagy része - 70-80 százaléka - elpusztult. Természetesen ez csak igen súlyos esetekben fordul elő. A gyakorlott orvos az egyszerű vérvétellel már kiszűri a májenzimek (Gamma-GT, GPT, GOT) értékeinek növekedését. Ilyenkor át kell tekinteni a szedett gyógyszerek listáját, az alkoholfogyasztás mértékét, a táplálkozási tényezőket, és meg kell vizsgálni az idült májgyulladást okozó vírusokat, így könnyen kiszűrhetővé válnak a problémát okozó tényezők.

Magyarországon jelenleg 33 orvosi centrum áll rendelkezésre a májbetegségek gyógyítására.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek