A magyar egészségügyben a privát finanszírozás 30 százalék

A magyar egészségügyben a privát finanszírozás 30 százalék

A magyar egészségügyben a privát finanszírozás aránya jelenleg 30 százalék, és ez jórészt a hálapénzből származik - hangzott el a portfolio.hu biztosítási konferenciáján Budapesten, csütörtökön.

A szakemberek szerint legális plusz forrás csak a biztosítóktól jöhet az egészségügybe, ugyanakkor emlékeztetnek arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet arra a következtetésre jutott, hogy az egészségügyben legjobb hatásfokkal az állami pénz hasznosul, ezért a WHO 75-80 százalékos állami egészségbiztosítási arányt ajánl.

A Corvinus Egyetem oktatója, Baji Petra felmérésüket ismertetve arról számolt be, hogy a magyar lakosság hajlandó lenne többet fizetni, amennyiben a jelenleginél magasabb minőségű  szolgáltatáshoz juthatna. A szakorvosoknak a megkérdezettek 66 százaléka fizetne átlagosan 3.956 forintot, míg a kórházért 56 százalékuk átlagosan 28.770 forint külön juttatást vállalna.

Gulácsi László, a Corvinus professzora szerint a felmérés eredménye arra utal, hogy nyitva a kapu a biztosítók számára, akik a magasabb minőséget adhatják az ügyfeleiknek. A minőség összetevői közé sorolta az egészségügyi szolgáltatás hozzáférhetőségét,  hatásosságát, eredményességét és még számos más tényezőt.

Konferencia keretében tartott    kerekasztal-vitában szinte mindenki a várólista rövidítését nevezte meg első helyen minőségi elemnek.

Paál Zoltán, a Generali Providencia Biztosító ügyvezető igazgatója álláspontja szerint ha a biztosított személy soron kívül hozzájut egy várólistás szolgáltatáshoz, azzal a biztosítás nélküli betegek is jól járnak, mivel előbbre lépnek a várólistán.

Sinkó Eszter, a SOTE Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgató helyettese ezzel kapcsolatban jelezte: amennyiben az orvos - a biztosítási díjnál alacsonyabb paraszolvenciáért - vállalja a vizsgálatot, vagy műtétet, ügyfelet vesz el a biztosítótól.

Forrás:mti.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek