A létfontosságú vitaminok

A létfontosságú vitaminok

A vitaminok és az ásványi anyagok létfontosságúak szervezetünk egészséges működéséhez. Írásunkban a vitaminok típusairól, feladatairól, valamint a legfontosabb vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmazó élelmiszerekről olvashat.

A vitaminok olyan anyagok, melyek ahhoz kellenek, hogy ne legyünk betegek.
(Szent-Györgyi Albert)

A zöldségek, gyümölcsök a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi
anyagok széles skáláját kínálják. Vajon mi történik a fagyasztás vagy a befőzés hatására?
Mennyire tartják meg a finomságok vitamintartalmukat?

Dr. Sipos Andrea könyvében a következőket írja a vitaminokról: Olyan kis molekulasúlyú, kalóriaérték nélküli (!) szerves vegyületek, melyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek.

Zsírban és vízben oldódó vitaminokat különböztethetünk meg.

A zsírban oldódó vitaminokat (A, D, E, K) szervezetünk képes raktározni, és szükség esetén felhasználni.

A vízben oldódó vitaminok bevitelére minden nap szükségünk van, hiszen szervezetünk nem képes ezeket tárolni. A felesleg a vizelettel, illetve a verejtékkel távozik, míg a zsírban oldódó vitaminok túlzott bevitele kellemetlen panaszokat eredményezhet.

Az alábbiakban összefoglaljuk a vitaminok, ásványi anyagok legfontosabb funkcióit:

  • A-vitamin: a szervezet védekezőmechanizmusában vesz részt, csontnövekedés, növekedés, látás, szaruhártya épsége, hámszövet differenciálódása

  • D-vitamin: kalciumbeépülés a csontokba, foszforanyagcsere- szabályozás

  • E-vitamin: oxigéntartalmú szabadgyökök elleni védekezőrendszer alkotóeleme

  • K-vitamin: véralvadás

  • C-vitamin: csont, fog, porc, kötőszövet, kollagénfehérje-szintézis, vasfelszívódás, hormonszintézis, immunrendszer- erősítés

  • B-vitaminok: szénhidrátanyagcsere (B1, B6), elektrontranszport (B2), zsírsavszintézis (B3, B5), aminosavszintézis (B6), vörösvérsejtszintézis (B12)

  • Folsav: vörösvérsejtszintézis

  • Vas: oxigénszállítás

  • Kalcium: hormonszintézis, szívműködés, izomműködés, idegműködés, véralvadás

  • Magnézium: zsíranyagcsere, szénhidrát-anyagcsere, fehérjeszintézis, ideg-izom ingerlékenység

  • Kálium: ideg-izom működés, sav-bázis egyensúly, szívműködés, nátriumanyagcsere szabályozása

  • Foszfor: izom energiaforgalma, idegszövet, fehérje, szénhidrát, zsíranyagcsere

  • Króm: szénhidrát, zsíranyagcsere, testsúlyszabályozás, növeli a fehérjebeépülést

A szervezet a természetes vitamin- és ásványianyag-forrásból tudja hasznosítani a nélkülözhetetlen vegyületeket, ezért is lényeges, hogy mindennap bőségesen kerüljön asztalunkra zöldség és gyümölcs. Mindez a nyári hónapokban nem jelent nehézséget, viszont az év többi részében igen.

Egyes vitaminok, ásványi anyagok legfontosabb természetes forrásai, csökkenő sorrendben:

  • B12-vitamin: borjúmáj, marhamáj, sertésmáj, csirkemáj, rák

  • B6-vitamin: rozskenyér, cerbona, búzakorpa, fűszerek, lazac

  • B1-vitamin: cerbona, élesztő, levespor, pisztácia, sertéshús

  • B2-vitamin: juhmáj, marhamáj, borjúmáj, cerbona, csirkemáj

  • Pantoténsav: cerbona, olajos hering, máj, tojás, élesztő

  • Folsav: élesztő, cerbona, búzacsíra, búzakorpa, csirkemáj

  • C-vitamin: koriander, csipkebogyó, narancsszirup, fűszerpaprika, fekete ribizli

  • A-vitamin: olaj, csirkemáj, sertésmáj, borjúmáj, marhamáj

  • D-vitamin: tőkehalmájolaj, füstölt angolna, lazac

  • E-vitamin: búzacsíraolaj, szójaolaj, napraforgóolaj, majonéz, tökmag

  • Kálium: szárított gomba, szójabab, kávé, kakaó, curry

  • Kalcium: tejpor, mák, sajtok, szezámmag, curry

  • Magnézium: tökmag, búzakorpa, kakaópor, mák, szezámmag

  • Vas: marhavér, curry, sárga rókagomba, kávé

  • Foszfor: búzakorpa, búzacsíra, sajtok, mustármag, mák

Vitaminveszteség

Köztudott, hogy a tárolás és az elkészítés jelentősen befolyásolja az étkek vitamintartalmát. Hosszan tartó főzés, sütés során a veszteség nagymértékű.

Egyes vitaminok mennyisége már rövid idejű szobahőmérsékleten való tárolás hatására is jelentős csökkenést mutat. A C-vitamin-koncentráció két nap alatt felére csökkenhet. Fagyasztással akár több hónapon keresztül minimális veszteséggel tarthatjuk el élelmiszereinket.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek