A leggyakoribb halálok: a szívroham

A leggyakoribb halálok: a szívroham

Magyarországon a legtöbben szív-és érrendszeri betegségben halnak meg. A megelőzés lenne a legfontosabb, a táplálkozási szokások megváltoztatása, a rendszeres mozgás, életmód-változtatás. Ha mégis bekövetkezik a szívroham, a gyors, szakszerű ellátás életet menthet, és megelőzheti a maradandó károsodást, a szívizom-elhalást.

Magyarországon még mindig a szív- és érrendszeri megbetegedések jelentik a legfőbb halálokot. Míg Nyugat- Európában a várható életkor egyre kitolódik, Magyarországon csak az elmúlt időben kezdett lassan emelkedni.

Az alacsony életkor okai főként a civilizáció ártalmai között keresendők. A felgyorsult élettempó, a rossz táplálkozási szokások, az elhízás, a fizikai állóképesség csökkenése, az ülő életmód, a dohányzás mind-mind a szívbetegségek kialakulásához vezethetnek.

Mindemellett a rosszabb életkilátásokhoz vezet az is, ha a szívroham után a beteg késve érkezik a kórházba. A kialakuló szívinfarktus további életkilátásainak javításában igen fontos a panaszok jelentkezése utáni első hat óra.

Az első hat órában ugyanis még lehetőség van olyan beavatkozásra, amivel megakadályozható, hogy jelentős szívizom-károsodás alakuljon ki, sőt helyreállítható az elzáródott ér keringése is. Ezt az ér katéteren át történő tágításával, szükség esetén az ér falát kifeszítő kis üreges henger, csövecske, úgynevezett stent beültetésével érjük el. Mindez azonban csak a panasz kezdetét követő hat órán belül végezhető el! Ezután ugyanis olyan károsodások érik a szívizmot, ami lehetetlenné teszi a beavatkozást.

Láthatjuk, hogy rajtunk, esetleges szenvedő alanyokon sok múlik nem csak a betegség megelőzése terén, ám helyes magatartással a betegség kimenetelét is jótékonyan befolyásolhatjuk.

Ahhoz, hogy pontosan tudjuk, mit kell tennünk, ismernünk kell a betegség kialakulásának okai mellett azt is, hogy milyen tüneteknél kell haladéktalanul az orvos segítségét kérnünk. Életünk során, a kor előrehaladtával az erek falában zsíranyagok rakódnak le az artériafal piciny sérülései mentén. Ezek a lerakódások erősen tapadnak az ér falához, és lassan növekszenek.

Idővel más anyagok is rárakódnak, mint például a kalcium, s így a verőerek fala megkeményedik, "elmeszesedik". Az artériák fokozatosan összeszűkülnek, egy vérrög elzárhatja az áramló vér útját, és kialakul a szívinfarktus, melyre mellkasi fájdalom, a bal karba sugárzó fájdalom, nehézlégzés figyelmeztet. Az infarktus előtti figyelmeztető tünet lehet az éjszakai lábszárgörcs is, mely jelzi, hogy az erek már bizonyos mértékben károsodtak. Megelőzéssel, a tünetek korai felismerésével életet menthetünk!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek