A kutyáknak még erkölcsi érzékük is van

A kutyáknak még erkölcsi érzékük is van

Mivel a tulajdonosok az okosabb és érzékenyebb kutyákat választották ki generációkon keresztül, a háziasítás évezredes folyamatának köszönhetően az állatok úgy tűnik, ma már rendelkeznek valamiféle minimális öntudattal, ami képessé teszi őket arra, hogy valamennyire megértsék mások kívánságait, motivációit és szándékait.

Tíz évvel ezelőtt a tudósok még elutasították volna a gazdik azon "képzelgéseit", hogy kedvenceik tudnak félni, izgalomba jönni, és más emberi jellegű érzelmeket mutatni.

Most azonban már elfogadják ezeket az elképzeléseket. Egy Budapesten megrendezett, kutyákról szóló tudományos fórumon bemutatott tanulmány igazolja is a kutyák ezen képességeit. A tanulmány azt állítja, hogy tízezer évvel ezelőtt a szürkefarkas ősei már fejlődtek az ember szolgálatában, és mindez nyomott hagyott a mai kutyákon is.

A bécsi egyetem professzora, Ludwig Huber és kollégái olyan gyakorlatoknak tették ki a kutyákat, amelyeket a kisgyerekek élnek át növekedésük közben. A gyerekek esetében egy oktató megmutatta nekik, hogy kell föl- és lekapcsolni a villanyt homlokkal, illetve kézzel. Megtanulták maguk kapcsolgatni a villanyt, akinek ezt homlokkal tanították, azok homlokkal, akiknek kézzel, azok kézzel. A kutyákat hasonló kísérletnek vetették alá: akkor kaptak jutalmat, ha megnyomtak egy emelőt.

A kutyáknak még erkölcsi érzékük is van

A coloradói egyetem professzora, Marc Bekoff úgy véli, a kutyáknak van némi erkölcsi érzékük is. Úgy érvel: az, hogy a kutyák játéka ritkán torkollik nyílt verekedéssé, mutatja, hogy bizonyos szabályokat követnek, és a többiekről is feltételezik ezt. Azaz meg tudják különböztetni a jót és a rosszat.

Dr. Friederike Range, aki szintén a bécsi egyetemen tanít, azt mondja, a kutyák ismerik a korrektséget is és idegenkednek a jogtalanságtól.

A vadon élő kutyák ritkán ugatnak, ami azt jelentheti, hogy a háziasítás folyamán fejlődött ki igazán ez a képességük is, hiszen valahogyan kommunikálniuk kell a gazdáikkal - teszi hozzá mindehhez Pongrácz Péter, az ELTE oktatója. Az ő csapata kifejlesztett egy programot, aminek a segítségével megérthetjük, mit mondanak nekünk a kutyák.

A kyotoi egyetem tudósai pedig ismeretlen női és férfihangokat játszottak le kutyáknak, majd emberek fotóit mutogatták nekik. Ha a hang nem passzolt a fényképen mutatott ember neméhez, a kutyák tovább bámulták azt, ami arra enged következtetni, hogy az nem egyezik várakozásaikkal.

A cambridge-i egyetemen pedig arra jöttek rá, hogy a kutyák már hat hetes koruktól emberi gesztusokat használhatnak - például hosszan, mereven bámulnak -, ha épp arra van szükség, hogy elrejtett élelmet vagy játékokat találjanak meg.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek