A külön ágy megmenti a párkapcsolatot?

A külön ágy megmenti a párkapcsolatot?

Vajon hatékony megoldás az alvási problémák ellen a külön hálószoba? Vagy ha egy férfi és egy nő külön ágyban alszik, már nem szeretik egymást? Utánajártunk, mikor jó megoldás a külön ágy.

Az egyik horkol, a másik szuszog. Az egyik beszél álmában, a másik a fogát csikorgatja, az egyik a hűvöset szereti, a másik melegben aludna. Valójában mindketten saját hálószobára vágynak, de egyik sem meri bevallani, mert azt hiszi, párja megharagudna.

 

A külön hálószoba ötlete nem újkeletű dolog, régen, főként az arisztokrácia tagjai mindig saját hálószobában aludtak, és csak a szerelmi együttlétek idejére találkoztak a közös ágyban. Érthető, hiszen mindenkinek más a bioritmusa, máskor kell kimennie vécére, később alszik el, korábban kel, óhatatlanul zavarja partnerét. A szexuálpszichológusok szerint az egyik leggyakoribb érv a külön szoba mellett,  hogy a férfi horkol. Ez a felmérések szerint gyakrabban előfordul, mint a nőknél. A Bécsi Egyetem kutatói egy alvásvizsgálat során arra az eredményre jutottak, hogy a nők jobban alszanak egyedül, a férfiak azonban nyugodtabban pihennek párjuk mellett. Azt is tudni érdemes, hogy több nő szenved alvászavaroktól, ezért különösen érzékenyen érinti őket, ha álmukat megzavarják.

A külön ágy megmenti a párkapcsolatot?

Elérkezhet az a pillanat, hogy a pár egyik tagja neheztelni kezd a másikra, mert állandóan felébreszti. Ez az érzés megterheli a kapcsolatot, hiszen a másikat teszi felelőssé a problémáiért. Éjszaka az ágyban ébren fekvő félnek pedig könnyen támadhat az a gondolata, hogy a másikat nem is érdekli, hogy érzi ő magát, pedig erről szó sincsen.

 

A szakember szerint azonban nem kell azonnal külön szobába költözni, sőt, érdemes lehet kompromisszumot kötni. A horkolás okát ki lehet vizsgáltatni, a fűtést le lehet hajtani, és lehet kétféle takarót használni. A közös ágy komoly  kapocs a kapcsolatban, ha a partnerek testileg eltávolodnak egymástól, a lelki eltávolodás is könnyebben megtörténhet, de nem feltétlenül kell így lennie.

 

Először is beszélni kell egymással a problémáról, nyíltan, nyugodtan, nappal, nem éjszaka, nem dühösen. „Figyelj, egyszerűen nem tudok jól aludni a közös ágyban. Nem szeretném, ha emiatt haragudnánk egymásra.” Minden éjszaka álmatlanul forgolódni a partner mellett sokkal nagyobb feszültséget szül, mint a külön alvás, állítják a szakemberek. Közben azonban azt is megjegyzik, hogy az ilyen konfliktusok mögött sokszor más problémák állnak, amit a külön szobába vonulás nem old meg, sőt, elmérgesíthet.

 

Arra kell figyelni, hogy az összetartozás érzése akkor is megmaradjon, ha külön szobában alszanak. Az elalvás előtti rituálék (simogatás, beszélgetés, tervezgetés) komoly jelentőséggel bírnak, ezeket nem szabadna egyszerűen kiiktatni. És természetesen nem lehet elfeledkezni a szexről sem, hiszen a testi közellét a partnerkapcsolat egyik alappillére. Érdemes lehet kipróbálni az együtt elalvást, és ha ez az egyik félnek nem sikerül, még mindig át lehet a másik szobába.

 

Az alváskutatók szerint éjszakánként kétszer felriadni, vagy 20 percig elaludni, teljesen normális dolog, emiatt nem érdemes külön ágyba vonulni, mert talán sokkal több pozitívumot jelent, mint amennyi negatívumot.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek