A közösségi oldalak előnyös és káros hatásai

A közösségi oldalak előnyös és káros hatásai

A közösségi weboldalak, mint például a Facebook és a Twitter szinte már kikerülhetetlen tényezői a modern életnek, különösen, ami a gyermekeket illeti. Egy új jelentés beszámol ezek valódi előnyeiről és veszélyeiről is.

Ezek a weboldalak és a virtuális játékvilág lehetővé teszik, hogy a felhasználók kapcsolatba lépjenek egymással. A gyerekek és kamaszok rengeteg időt töltenek el rajtuk, szinte az összes szabad idejüket, állítja az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia. A Pediatrics március 28-i online számában megjelent cikk szerint a kamaszok több mint fele naponta legalább egyszer felkeresi a közösségi oldalakat. Negyedrészük több mint 10 alkalommal jelentkezik be egy nap. Mégis, milyen hatással van az életükre az, hogy mindenféle technikai eszközök segítségével teszik ezt, és nem személyesen találkoznak?

"A közösségi oldalak általánosságban jók. A gyerekek ennek segítségével létesítenek manapság kapcsolatokat." - mondta el a jelentés szerzője, Dr. Gwenn O'Keefe, a Pediatrics Now főszerkesztője, majd hozzátette: "A gyerekek szociális tere egyre csökken. Nincs helyük vagy idejük, hogy együtt legyenek úgy, mint a szüleiknek volt. De nem szabad, hogy minden idejüket ez kösse le. Ehhez az a legjobb, ha a gyerek a szüleivel is szót ért. Az első számú ökölszabály, hogy a gyerekünk 'barátja' legyünk a Facebookon. Ha a gyerek nem jelöli be a szüleit, az általában annak a jele, hogy valami nem stimmel. Mint ahogy főzni és vezetni sem engedjük őket anélkül, hogy előtt megtanítanánk rá őket, azt is meg kell nekik mutatni, hogy ez az oldal hogy működik, miként használják azt megfelelően. Senki se feltételezze azt, hogy a gyermeke magától is tudja."

A közösségi oldalak előnyös és káros hatásaiA kisebb gyerekek megpróbálhatnak hazudni az életkorukról, hogy beregisztrálhassanak a szigorú korhatárokat szabályozó oldalakra. Ezt nem lenne szabad hagyni. "A Facebook a tinédzser korosztályt és az idősebbeket célozza meg. A reklámok és az egyéb tartalmak a 16 éven felülieknek szólnak. Továbbá, aki megengedi, hogy a kisebb gyereke is regisztráljon, azt erősíti meg benne, hogy hazudni teljesen helyénvaló." A jelentésből kiderül, hogy a közösségi oldalak a kapcsolatfelvételre ösztönzik a gyerekeket, illetve arra, hogy kiéljék kreativitásukat. Lehetőség nyílik a tanulásra, egészséggel kapcsolatos információkhoz is hozzájuthatnak. A krónikus betegek sorstársakat találhatnak, támogatást nyújthatnak egymásnak, amire másként nehezen lenne módjuk.

Ezek az oldalak azonban veszélyeket is rejtenek magukban. A legsúlyosabb ezek közül az egymás piszkálása, bántása és az agresszió. "A technológia a világban zajló folyamatok kivetítése. Az internet előtt is bántották egymást az emberek, de a cybervilágban ez még könnyebben megy." - magyarázta Dr. Brian Primack, a Pittsburghi Egyetem orvosi karának adjunktusa. Azt is megjegyezte, hogy a gyerekek különösen szívesen próbálgatják és feszegetik a határokat. A mai technológia ezt csak megkönnyíti. Ennek egyik jó példája a szexuális tartalmak közvetítése mobiltelefonon, számítógépen, vagy más digitális eszközzel. "A gyerekek mindig is kíváncsiak a meztelen emberek képeire, ma pedig már egyetlen másodperc elkészíteni és elküldeni egy fényképet." - mondta el Primack, és hozzátette, hogy az ilyen fényképek évekkel később is kísérthetik a gyermekeket. "Több technológiai infrastruktúrára van szükség, és a gyermekorvosokat is fel kell készíteni, hogy miként világosíthatják fel a fiatalokat és szüleiket a médiahasználatról, és hogy az ott tapasztalt dolgokkal hogyan birkózzanak meg."

Egy másik potenciális kockázat a "Facebook depresszió". Ha a kisebb és nagyobb tinik túl sok időt töltenek a közösségi oldalakon, a depresszió tipikus jelei kezdenek mutatkozni rajtuk: megváltoznak az alvási és étkezési szokásaik, hangulatuk ingadozni kezd, más társasággal kezdenek el járkálni, vagy teljesen elszigetelődnek. O'Keefe elmondta, hogy bár a szülőknek beszélniük kell a gyerekeikkel az online média használatáról, nem kell túllihegni a számítógép használatát. "Nem figyeljük örökké árgus szemmel gyermekeink minden léptét. Egyszer csak el kell engednünk a gyeplőt, és bízni abban, hogy megfelelő döntéseket hoznak." - mondta. Mindkét szakértő egyetért abban, hogy aki aggódik gyermeke miatt, forduljon bizalommal a gyermek háziorvoshoz.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek