A körömgomba

Mivel a körömgomba többnyire nem okoz fájdalmat, sokan csak későn keresik fel az orvost. Pedig a fertőzés rendkívül makacs, a kezeléséhez nagy türelem szükséges. Szerencsére többféle terápiás megoldás is létezik.

A köröm egy elszarusodott bőrfüggelék, amely az utolsó ujjperceken alakul ki. A lábkörmök mintegy kétszer olyan vastagok, mint a kézkörmök. Míg a kézkörmök hetente 1-1,5 millimétert, addig a lábkörmök havonta csupán 1 millimétert növekszenek. Ez azt is jelenti, hogy a kézköröm lenövése 4-6, a lábkörömé pedig akár 12-18 hónapot is igénybe vehet. Igaz, a gyarapodás sebességét több tényező is befolyásolja, például az évszak, a kor vagy a nem.

A körömmátrix felelős a körömlemez anyagának termelődéséért. A körömlemez folyamatosan növekszik. Az ujjak végén, ahol a köröm leválik a körömágyról, fehér vonal látható.

Mi áll a háttérben?

A köröm gombás fertőzéseit leggyakrabban a fonalas gombák, a Trichopyhton fajtái okozzák, de a sarjadzó gombák, vagy ritkán a penészgombák is felelősek lehetnek a fertőzésért.

Bárkinél előfordulhat, de bizonyos állapotok fokozhatják a hajlamot: ilyen például az idősebb életkor, a cukorbetegség vagy az alsó végtag keringési zavara. Más tényezők is hozzájárulhatnak a gombás fertőzés kialakulásához: gondoljunk csak a zárt, nehezen szellőző lábbelikre, a nejlon ruhadarabokra, a műkörmökre, a párás munkakörülményekre vagy az antibiotikumok szedésére.

A körömgomba

Gyermekkorban nagyon ritka, viszont később, a kor előrehaladtával egyre gyakoribb, egyes statisztikák szerint a felnőtteknek az egyötöde érintett (a férfiak és a nők ugyanolyan arányban).

A lábkörmök sokkal gyakrabban fertőződnek meg. A kéz körmén inkább azoknál fordul elő, akik sokat tartózkodnak vízben (például úszók), illetve akik rendszeresen cukros anyagokkal érintkeznek (például konyhások, pékek, cukrászok).

Hogyan vesszük észre?

A körömgomba-fertőzés tünetei igen változatosak. Eleinte általában csak a körömlemez szabad széle érintett: sárgán elszíneződik, megvastagodik, illetve morzsalékonnyá válik. Esetleg csak a színváltozás érzékelhető. Ha azonban figyelmen kívül hagyjuk a tüneteket, akkor később az egész köröm megsárgul-barnul-zöldül, megvastagodik és morzsalékony lesz. A körömágy is megduzzadhat, vörössé válhat.

Ha elhanyagoljuk a fertőzést, később akár olyan komoly szövődmények is kialakulhatnak, mint az orbánc, az ekcéma vagy a fertőzés tovaterjedése. Inkább előzzük meg a betegség elfajulását, és a legelső tünetek jelentkezésekor forduljunk bőrgyógyászhoz!

A diagnózis

A bőrgyógyász többnyire már ránézésre meg tudja állapítani, milyen típusú betegséggel állunk szemben. Nagy kiterjedésű fertőzés vagy makacsul visszatérő tünetek esetén érdemes részletesebb kivizsgálást is végezni, hogy ki lehessen zárni például a cukorbetegséget. Szükség esetén gombavizsgálatot is végeznek. Az orvos egy éles szélű eszközzel mintát vesz a köröm felszínéről és az alatta lévő törmelékből. Ez nem jár fájdalommal. Mikroszkóppal megvizsgálva ezt a mintát, láthatóvá válik a fertőzésért felelős gomba. Ezt követheti a gombatenyésztés, ám ez hosszadalmas és bonyolult eljárás, így csak kevés helyen végzik el.

Kezelés patikai készítményekkel

Mivel a gombák rendkívül ellenállóak, a gombás fertőzés kezelése kitartó munkát igényel.

Ha csak a körömlemez távol eső vége és legfeljebb 30-50 százaléka érintett, akkor általában helyi kezeléssel – ecsetelővel, körömlakkal és körömoldó kenőcsökkel – is meg lehet gyógyítani.

A stifteknek savas a kémhatása, ami azért fontos, mert ez pusztítólag hat a gombákra. A növényi hatóanyagok pedig baktérium- és gombaölő hatásúak.

A krémek lágyítják a fertőzött körömrészt, így az könnyebben eltávolítható. A bekrémezett felületre tett speciális sebtapasz dunsztkötést képez a fertőzött körmön. Az eltávolítható körömréteget naponta le kell reszelni. Mintegy két hét után egy másik speciális krém gombaellenes hatóanyaga már mélyen be tud jutni a körömbe.

Olyan speciális lakk is kapható, amelyhez egyszer használatos reszelőket is csomagoltak. Ezek a köröm elszarusodott részének eltávolítására szolgálnak. Az alacsony kémhatású lakk jóvoltából a gomba nem tudja megteremteni a szerkezetéhez szükséges alkotóelemeket, és elpusztul.

A körömgomba

Gyógyszeres lakkok is kaphatóak: ezek hatóanyaga felhalmozódik a gombasejtekben, és megakadályozza, hogy azok hozzájussanak az életfontosságú sejtépítő anyagokhoz.

Ezeket a kezeléseket a köröm teljes lenövéséig kell folytatni, ami akár egy vagy másfél évig is eltarthat.

Gyógyszeres kezelés

Ha már a körömágy is érintett, gyógyszeres kezelésre van szükség. A bőrgyógyászok a beteggel való egyeztetés után háromféle szer közül választanak, figyelembe véve a köröm állapotát, a páciens életkorát, társbetegségeit és szedett gyógyszereit is. Van olyan tabletta, amelyet folyamatosan, naponta egyszer kell szedni, de olyan is, amit havonta egy héten át vagy hetente egyszer. Fontos tudnunk, hogy a gyógyszeres kezelésnek minden esetben több hónapig, átlagosan 3–6 hónapig kell tartania.

Előzzük meg!

•    Viseljünk jól szellőző, bőr lábbelit.

•    Váltogassuk a cipőinket, hogy legyen idejük kiszellőzni!

•    Időnként fertőtlenítsük a lábbeliket formaldehiddel.

•    Hordjunk pamutzoknit.

•    A fürdőkben, uszodákban mindenképpen használjunk (saját) műanyag papucsot.

•    A strandon a fürdés után zuhanyozzunk le, és töröljük szárazra a testünket, különös tekintettel a hajlatokra és a lábujjak közére.

•    Otthon mindenkinek legyen saját papucsa és törülközője.

•    Használjunk külön-külön manikűrkészletet. Ha mégsem, akkor minden használat után fertőtlenítsük az eszközöket.

•    Ha valamelyik köröm fertőzött, azt külön ollóval vágjuk, és használat után fertőtlenítsük az eszközt!

•    Soha ne lakkozzuk díszítőlakkal a gombás körmöt! (A kis ecsettel bejuthat a tégelybe a kórokozó, így az egészséges körmeinket is megfertőzhetjük.)

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek