A kontaktlencse vagy szemüveg?

A kontaktlencse vagy szemüveg?

A kontaktlencse használata mindennapi odafigyelést igényel, ám sokkal nagyobb szabadságot biztosít, mint a szemüveg. Mint dr. Szász Edit szemészorvos, kontaktológus mondja, ha az apró szabályokat megszokjuk, szinte el is feledkezünk arról, hogy kontaktlencsét viselünk.

Sokan nem szeretik a szemüveget, mert úgy érzik, az megváltoztatja arcuk karakterét. Mivel a kontaktlencse nem is látszik, ez a kérdés fel sem merül.

A lencse a látásélmény terén is jobb. Míg a szemüvegnek kis térszűkítő és -torzító hatása van, addig a kontaktlencse minőségileg jobb képet ad. Tulajdonképpen pont olyan kép keletkezik, mint amilyet ép szemmel is látnánk. Akár még -10 dioptriánál is teljes látásélességet élvezhetünk, ami nem mondható el a szemüvegről.

A szemüveg a két szem között esetleg meglévő nagy különbséget sem tudja korrigálni, a két szemüveglencse között nem lehet túlságosan nagy dioptriakülönbség. A kontaktlencse áthidalja ezt a problémát, a két lencse között bármekkora dioptriakülönbség lehet!

Egyéni

Ha kontaktlencsét szeretnénk, szemészorvoshoz vagy kontaktológushoz kell mennünk. Semmiképpen ne rendeljünk az interneten kontaktlencsét, hiszen annak teljesen személyre szabottnak kell lennie.

Minden egyes kontaktlencse egyedi értékekkel rendelkezik a dioptriát, a bázisgörbületet és az átmérőt illetően. Ezek megállapításán túl egy általános szemészeti vizsgálat keretében azt is meg kell vizsgálni, hogy a szemünk egyáltalán alkalmas-e a kontaktlencse-viselésre.

Előfordulhat például, hogy a szemünknek olyan veleszületett rendellenessége van, amely lehetetlenné teszi a lencseviselést. A ma gyakran előforduló szemszárazság például nagyon megnehezíti azt, hogy lencsét hordhassunk, mert a kontaktlencse - mint idegen test - irritálja az amúgy is száraz szaruhártyát, és krónikus gyulladást okozhat rajta.

Az orvos arról is elbeszélget a kontaktlencsére vágyó pácienssel, hogy pontosan milyen igényekkel rendelkezik.

  • Teljesen le szeretné cserélni a szemüvegét?

  • Csak alkalmanként - sportoláshoz, színházba - szeretné viselni?

  • Azt is jó tudni, mi a foglalkozása: esetleg poros környezetben dolgozik?

  • Naphosszat a monitor előtt ül?

Ezek az információk mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a számtalan fajta lencse közül a legmegfelelőbb típust sikerüljön kiválasztani. Jó tudni, hogy ma már olyan speciális esetekben is lehetséges a kontaktlencse-viselés, amelyekben korábban csak a szemüveg volt képes korrigálni a látást. Ilyen az astigmiás szemre való és a multifokális kontaktlencse is.

A kontaktlencse vagy szemüveg?

A vizsgálatsorozat végén a páciens kap egy próbalencsét, amelyet általában egy félóráig, de speciális esetben akár egy hétig is viselhet. Ez alatt kiderül, megfelelő-e az erőssége, jól illeszkedik-e, kényelmes-e, jó látásélményt nyújt-e. A rendelőben nem maradhat el a betanítás: a kontaktológus lépésről lépésre megmutatja, hogyan kell felhelyezni, kivenni, tárolni és tisztítani a lencsét.

Két típus

A kontaktlencséknek alapvetően két fajtája van: lehetnek kemények vagy lágyak. A kemény lencsék hosszabb múltra tekinthetnek vissza. Az anyaguk polimetil metakrilát, ugyanaz, mint amiből a repülőgépek ablakai is készülnek. Bizonyos típusú szemhiba esetén csak a kemény kontaktlencse alkalmazható.

Körülbelül egy hónapba kerül, míg megszokjuk, később azonban talán kevesebb gond van vele, mint a lágy lencsékkel. Ma a kemény kontaktlencsét viselők aránya csupán tíz százalék.

A lágy kontaktlencséknek több fajtája is létezik, amelyek az élettartam és a viselési idő tekintetében térnek el egymástól. Az élettartam azt jelenti, hogy a kibontástól kezdve meddig használható a lencse.

Ma már olyan is van, amelyet egy nap után el kell dobni. Ennek előnye, hogy nem kell a tárolásával, tisztán tartásával törődni. Minden alkalommal új csomagot bonthatunk, és biztosak lehetünk abban, hogy steril lencsét teszünk a szemünkre. Ha csak egyszer-egyszer szeretnénk lecserélni a szemüveget, akkor jó megoldás lehet az egynapos lencse. Vannak aztán hosszabb élettartamú, két hétig vagy akár egy teljes hónapig is használható lencsék.

Azt, hogy 24 órából mennyit lehet a szemünkön a lencse, a viselési idő határozza meg. A gyengébb minőségűeket nyolc óra után tanácsos kivenni. Az újabb típusok között azonban olyan is akad, amelyet korlátlan ideig, akár éjszaka is viselhetünk.

Mint szakértőnk megjegyzi, ennek nem biztos, hogy sok értelme van, kissé olyan, mintha ruhában-cipőben mennénk aludni. Persze egy-egy különleges helyzetben, például nyaraláskor hasznos is lehet, hogy akár egy héten keresztül, éjjel-nappal is viselhetjük a lencsét anélkül, hogy külön foglalkozni kellene vele.

Szabályok

  • Kontaktlencse csak 14 éven felüli fiatalnak írható fel.

  • Mindig tartsuk be a lencse élettartamával és a viselési idejével kapcsolatos előírásokat!

  • A lencséket erre a célra szolgáló tárolókban kell elhelyezni. Régen akár évekig is használhattuk ugyanazt a tárolót, ám ma már célszerű ezt is cserélni. A kontaktlencse-folyadékok mellé szerencsére többnyire már csomagolnak egy-egy tárolót is: nyugodtan dobjuk ki az előzőt! Figyeljünk arra, hogy a jobb és a bal oldali lencsét a megfelelő tálkába helyezzük bele. (A lágy lencsék erősségét utólag már nem lehet bemérni, ha összekeverjük őket, nem lehet többé megállapítani, melyik melyik.)

  • A folyadék a kontaktlencse tisztítására és tárolására szolgál. Leoldja a lencsére tapadt szennyeződéseket és fertőtlenít. A lágy lencséknek állandóan folyadékban kell úszniuk, hiszen akár tizenöt perc alatt is kiszáradhatnak és eltörhetnek. Szakértőnk javaslata szerint a lencse és a folyadék nyugodtan képviselhet más-más márkát, ám magát a folyadékot nem tanácsos cserélgetni. A különböző típusok a tartóban kölcsönhatásba léphetnek egymással, és károsíthatják a kontaktlencsét.