A koleszterinszint-csökkentés alfája: a növényi szterin

A koleszterinszint-csökkentés alfája: a növényi szterin

A koleszterin bizonyos mennyiségben elengedhetetlenül fontos vegyület szervezetünk számára. A vér emelkedett koleszterinszintje azonban káros élettani hatásai miatt, súlyos betegségek kialakulásáért tehető felelőssé. Kardiovaszkuláris megbetegedésekben ma Magyarországon tízből öten halnak meg.

A szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában számos tényező játszhat közre, amelyek egy része nem befolyásolható, ilyen többek között a családi halmozódás, a nemi különbségek és az életkor, azonban léteznek befolyásolható kockázati tényezők is. A magas koleszterinszint, mint fő kockázati tényező, közéjük tartozik, hiszen mára egyértelműen bizonyított: a vérzsír magas szintjének csökkentésével, csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata. Az életmód-változtatás, a kiegyensúlyozott táplálkozás, a mozgás, a dohányzásról való leszokás - pedig mind olyan tényezők, amelyek segítségünkre lehetnek az egészségünkért vívott koleszterincsatában.

Alakítsuk át táplálkozásunkat!

Ma már sokak számára ismert, hogy a koleszterinen belül az LDL- "ártó" koleszterinszint felelős az érelmeszesedés kialakulásáért. A HDL-koleszterin a "védő" koleszterin, mert képes megakadályozni a koleszterin lerakódását, illetve elszállítja azt a szövetekből és az érfalból. A koleszterin nagy részét (70-80 százalék) saját szervezetünk állítja elő, a fennmaradó rész azonban az elfogyasztott tápanyagoknak köszönhetően, táplálkozás útján jut be az emberi szervezetbe. Nos, ez utóbbiért mi magunk felelünk táplálkozásunkon keresztül.

Táplálkozásunk átalakítása kezdődhet az elfogyasztandó növényi szterinek mennyiségének növelésével. A gabonafélék magjában, az olajos magvakban és a zöldségekben jelen levő növényi szterinek ugyanis lényegi szerepet játszhatnak az egészség megőrzésében. Régóta ismerjük a szervezetre gyakorolt pozitív élettani hatásukat, a növényi szterinek koleszterincsökkentő hatásáról már az 1950-es évek óta állnak rendelkezésre adatok.

A növényi szterinek koleszterincsökkentő hatása

A növényi szterinek koleszterincsökkentő mechanizmusa még nem minden elemében ismert, leglényegesebb eleme, hogy gátolja a bélben a koleszterin egy részének a felszívódását: csökkenti az LDL- koleszterinszintet, míg a HDL-koleszterinszint és a triglicerid-koncentráció változatlan marad.

Az európai, úgynevezett nyugati étrendben napi 150 mg növényi szterint fogyasztanak el, Japánban és Mexikóban 400 mg-ot, miközben 2-3 grammra lenne szükség. A növényi szterinek fogyasztásával a vér koleszterinszintje egyértelműen csökken, miközben nem történik fokozott zsír-és energia-bevitel. A kiegyensúlyozott étrend fontos szerepet játszhat a koleszterinszint-csökkentésében, így a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében.

Forrás: Magyar Szív Egyesület

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek