A koleszterin a hallásra is hat

A koleszterin a hallásra is hat

A szőrsejtek membránjában található koleszterin mennyisége befolyásolja a hallást - állítják a Baylor Orvosi Egyetem (BCM), a Rice Egyetem és a Purdue Egyetem kutatói egy, a The Journal of Biological Chemistry című szaklapban megjelent cikkben.

Dr. William Brownell fül-orr-gégész professzor (BCM) és munkatársa, Dr. Lavanya Rajagopalan (BMC) vezette azt a kutatást, melynek során egerek külső szőrsejtjeinek koleszterinszintje és az állatok hallása közötti összefüggést vizsgálták.

Már régóta tudták, hogy a külső szőrsejtek membránjában kevesebb a koleszterin, mint más testi sejtekében, de nem gyanították, hogy a koleszterin mennyisége összefügg a hallással.

Egerek szőrsejtjeinek koleszterinszintjét manipulálták, és vizsgálták hallásukat. Kiderült, hogy sem a túl alacsony, sem a túl magas koleszterinszint nem kedvez a hallásnak, tehát most is, mint sok más esetben, legjobb az arany középút.

Egyelőre még nem tudni, hogy a zsíros ételek fogyasztása befolyásolja-e a hallásunkat, de ezek az eredmények segítenek jobban megérteni a hallás szabályozásának sejtes mechanizmusát, és esetleg új utat nyithatnak a hallásvesztés kezelésében.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek