Hirdetés
A kerékpározás tízparancsolata

A kerékpározás tízparancsolata

Két keréken gurulni - a mozgás és a szabadság öröme. Persze bizonyos kereteken belül, hiszen a kerékpár éppúgy közlekedési eszköznek számít, mint akár a nála jóval robosztusabb busz, villamos vagy autó. Ma már egyre többen választják a gyors és környezetbarát kétkerekűeket, de vajon tudják-e, milyen szabályok vonatkoznak a kerékpározókra?

Vitathatatlan tény: a kerékpár reneszánszát éli. A szabadidős sport e műfaja mellett manapság egyre több városi kerékpáros tűnik fel a forgalmas főútvonalakon, bicikliutakon. Nem meglepő a látvány, ha reggelenként öltönyös urak csomagtartójukon laptoppal vágtáznak végig a dugóban rekedt autósok között, vagy ha anyukák viszik csemetéjüket kerékpárülésen az óvodába. A kerékpározó gyerekek közül is sokan tudják, hogy az eleinte olyan furcsának tűnő bukósisak, vagy fényvisszaverő csíkokkal ellátott mellény nélkül nem szabad útra kelni. De vajon tudják-e, hogy milyen technikai és közlekedési szabályok vonatkoznak rájuk? Mire kell figyelni például, ha a kerékpáros kanyarodik, tudják-e, hogy a biciklisnek épp úgy számolnia kell a féktávolsággal, mint egy autósnak? Tisztában vannak-e azzal, hogy minden körülmények között látniuk és látszaniuk kell a forgalomban?

A kerékpározás tízparancsolata

Mindenki számára egyértelmű: a bukósisak, a fényvisszaverő mellény viselete, a kerékpáros kézjelzése irányváltoztatáskor, a visszapillantás, fékezés, váltás, kanyarodás szabályainak ismerete - életet menthet. Az alábbiakban a kerékpárosokra vonatkozó legfontosabb szabályokat foglaljuk össze, hiszen a biztonságos kerékpározás alapjainak elsajátítása valamennyi két keréken guruló, elhivatott, amatőr, kicsi és nagy kerékpáros közös érdeke.

Tippek, hogy biztonságban, jól érezd magad a kerékpáron:

  • Elindulás előtt győződjünk meg arról, hogy fékünk fog, lámpáink épek és égnek, hogy a kerékpárlánc feszes. Próbáljuk ki a csengőt is, városi közlekedésnél igen hasznos eszköz. Ne feledkezzünk meg a bukósisak helyes beállításáról sem!

  • Induláskor nézzünk körbe, irányjelzéssel jelezzük: bekapcsolódunk a forgalomba. Ha többen kelünk útra, mindig egy sorban, egymás mögött haladjunk, jobbra tartva, szorosan az úttest szélén. Kerékpárúton egymás mellett is haladhatunk, ha ez a többi kerékpáros és gyalogos közlekedését nem akadályozza. Amennyiben nincs kerékpársáv és az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan, a gyalogosforgalom zavarása nélkül, legfeljebb 10km/h sebességgel a járdán is szabad közlekedni.

  • Az irányváltoztatást - hátratekintés után - a megfelelő oldalra kinyújtott kézzel kell jelezni. Kerékpárútról és lakott területen kívüli főútvonalról balra kanyarodni csak úgy szabad, ha leszállunk a bicikliről, és áttoljuk a másik oldalra.

  • Csak 18 év feletti személy szállíthat pótülésen 10 év alatti gyermeket!

  • A KRESZ szabályai, a közlekedési lámpák, táblák a kerékpárosokra is vonatkoznak, a várakozni és megállni tilos táblák a bicikliseknek is szólnak. Kereszteződésekben mindig lassítsunk, még akkor is, ha nekünk van elsőbbségünk, az autósok és a gyalogosok helyzete itt a legnehezebb!

  • Ne közlekedjünk elengedett kormánnyal - balesetveszélyes. Ne használjuk a kerékpárt kutyafuttatásra! Forgalomban soha ne kapaszkodjunk más járműbe!

  • Igyekezzünk kellő oldaltávolságot tartani az autósoktól!

  • Szürkületkor, sötétedéskor, éjszaka kapcsoljuk be a lámpánkat! Legyen alapszabály a látni és látszani elv! Azaz nem elég csupán, ha mi látunk az utakon, nekünk is látszani kell, ezért a hátsó lámpánk is égjen! A fényvisszaverő prizma (macskaszem) tovább növeli a biztonságot, de nem helyettesíti a lámpát.

  • Lakott területen kívül kötelező a fényvisszaverő mellény használata. Lakott területen belül saját biztonságunk miatt viseljünk fényvisszaverő boka- vagy csuklópántot, nyakba akasztható fényvisszaverő mellényt.

  • Kerékpározáshoz mindig az évszaknak megfelelően, rétegesen öltözködjünk, esős időben viseljünk ruhánkra húzható vízálló nadrágot vagy vízmentesen záró kamáslit (lábra) és légáteresztő dzsekit.

Ne feledjük, a biztonság hozzátartozik a kétkerekűek nyújtotta szabadságérzethez, odafigyeléssel mi is, mások is jól érezhetik magukat a közlekedésben!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend