A kellemetlen lehelet 6 gyakori oka

A kellemetlen lehelet 6 gyakori oka

A kellemetlen lehelet egy gyakori probléma, ami átlagosan minden második felnőttet érint. A jelenség orvosi neve „halitosis”, és számos kiváltó oka lehet, amiket érdemes ismerni, ha szeretné ön is megelőzni az efféle kellemetlenségeket.Az alábbiakban a kellemetlen lehelet gyakori okairól és lehetséges megoldásairól olvashat. (Promóció)

2024.07.01

Mi okozza a kellemetlen leheletet?

A kellemetlen leheletnek többféle oka is lehet, amelyek közül néhány teljesen természetes és ártalmatlan, míg mások súlyosabb egészségügyi problémák jelei lehetnek.

Baktériumok

A szájban élő, természetesen előforduló baktériumoknak köszönhetően a kellemetlen lehelet bármikor, bárkivel előfordulhat. Az ember szája egy meleg, nyirkos hely, ami ideális környezetet kínál a különféle baktériumok szaporodásához.

Evés után a baktériumok a szájban található maradékokból táplálkoznak, és az így keletkező melléktermékek kellemetlen szagokat árasztanak.

Száraz száj

Ha száját száraznak érzi, akkor meglehet, hogy nem termel elegendő nyálat. A nyál fontos szerepet tölt be, mert folyamatosan segít tisztán tartani fogainkat, mint egy természetes öblítőanyag. Ha a száj nem termel elegendő nyálat, akkor az nem lesz képes olyan hatékonyan tisztán tartani magát, és ez kellemetlen szagokat idézhet elő.

A kellemetlen lehelet 6 gyakori oka

A szárazság lehet súlyosabb betegségek tünete, bizonyos gyógyszerek mellékhatása, vagy kialakulhat szimplán akkor is, ha az ember szájon át veszi a levegőt (például alvás közben).

Fogínybetegség

Ha a kellemetlen lehelet nem múlik el, vagy folyamatosan rossz szájízt érez, akkor ez az előrehaladott fogínybetegség, fogínygyulladás egyik tünete lehet. Ezt a szájban leledző, káros baktériumok okozzák.

Élelmiszerek

Számos élelmiszer köztudottan kellemetlen leheletet okoz – ilyen például a kávé vagy a hagymák.

Dohány

A dohányzás elszíneződéseket okoz a fogakon, kellemetlen lehelethez vezet, illetve számos súlyosabb egészségügyi problémát is előidézhet. A dohányzás továbbá tompítja az ízek érzékelését, irritálja a fogínyt, és fokozza a fogínybetegség kockázatát is. Ha mindez nem lenne elég, a dohányzás a szaglást is gyengíti, így sokan nem is veszik észre magukon, hogy mennyire kellemetlen szagokat is áraszt leheletük.

Betegségek

A száj fertőzései kellemetlen leheletet okozhatnak, azonban, ha odafigyel szája egészségére, és fogorvosa sem talált ilyen jellegű problémákat, akkor előfordulhat, hogy valamilyen más betegség okozza a kellemetlen szagokat. Ez lehet például egy arcüreg-probléma, relfux, cukorbetegség vagy vesebetegég. Ilyen esetben más szakorvoshoz kell fordulnia.

Mivel előzhető meg a kellemetlen lehelet?

Rendszeres fogmosás és fogselymezés

Mosson naponta kétszer fogat, és legalább egy-két naponta használjon fogselymet is, hogy alaposan tisztán tartsa fogait és fogínyét. Ez a legjobb módszer a kellemetlen leheletet és az egyéb problémákat okozó baktériumok visszaszorítására.

Használjon szájvizet

A bolti, recept nélkül kapható szájvizek segíthetnek semlegesíteni és ideiglenesen elfedni a kellemetlen leheletet. Fontos észben tartani azonban, hogy ez csupán egy átmeneti megoldás, és nem helyettesítheti a fogmosást illetve a fogselyem használatát.

Tartsa tisztán műfogsorát

Amennyiben kivehető műfogsort visel, ügyeljen rá, hogy megfelelően tisztán tartsa azt. Éjszakára vegye ki, reggelente pedig alaposan mossa el műfogsorát, mielőtt behelyezné szájába.

Serkentse nyáltermelését

Hogy szája több nyálat termeljen, fogyasszon olyan egészséges élelmiszereket, amik sok rágást igényelnek – például sárgarépát, almát vagy körtét. A cukormentes rágógumik szintén segíthetnek serkenteni a nyáltermelést, ahogy a cukormentes édességek szopogatása is.

Hagyja abba a dohányzást

A dohányzás számtalan módon károsítja a szervezetét, ráadásul a környezetében élők mindennapjait is kellemetlenné teszi. Ezen nincs igazán mit ragozni.

Járjon rendszeresen fogorvoshoz

Amennyiben úgy érzi, hogy problémát a gyakori kellemetlen lehelet, jelentkezzen be fogorvosához egy alapos vizsgálatra. A rendszeres vizsgálatok akkor is fontosak, ha semmilyen tünetet nem tapasztal, hiszen sok probléma sokáig észrevehetetlenül van jelen a szájban, és csak szakszerű vizsgálatok során lehet azonosítani őket. Ha ezeket időben diagnosztizálják, kezelésük is sokkal egyszerűbb és kíméletesebb lesz. A Móricz Dental Fogászata kitűnő választás, ha fogászati szűrésről van szó, hiszen a legmodernebb fogászati diagnosztikai eszközök állnak rendelkezésére a fogászati betegségek kiszűrésére és megelőzésére. Kérjen időpontot budapesti fogászatukra most a linken: fogászat Budapest!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek