A kávézás megvéd a májzsugortól?

A kávézás megvéd a májzsugortól?

A májzsugor a májszövet kötőszövetes átalakulása, melynek fő kiváltó oka a túlzott alkoholfogyasztás. Egy amerikai kutatás felvetette, hogy az alkohol károsító hatását a kávéfogyasztás kivédheti. A májzsugor világszerte gyakori megbetegedés, hazánkban évente mintegy hatezren halnak meg májzsugor következtében.

A betegséget ugyan okozhatja vírusfertőzés vagy mérgezés is, de az esetek mintegy kilencven százalékában a túlzott alkoholfogyasztás áll a háttérben. Sokan vannak azonban azok is, akikben hosszú ideig tartó, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás dacára sem alakul ki a betegség. A jelenség hátterében rejlő okokat próbálta meg felderíteni egy kaliforniai kutatócsoport. A vizsgálatban részt vevők kérdőívet töltöttek ki arra vonatkozóan, mennyi alkoholt, kávét és teát fogyasztottak naponta az elmúlt év során. Néhányuknál a májenzimek szintjét is meghatározták a vérből (az emelkedett érték májkárosodásra utal). 330 betegnél diagnosztizáltak májzsugort, ebből 199 volt alkoholos eredetű. Azok májzsugoros megbetegedési valószínűsége, akik legalább napi egy csésze kávét fogyasztottak, 22 százalékkal alacsonyabb volt, mint nem kávézó társaiké. Azoknál, akiknél vérvizsgálatot is végeztek, azt tapasztalták, hogy a májenzim értékek magasabbak azoknál, akik csak alkoholt fogyasztottak, szemben azokkal, akik kávéztak is mellette.

"Noha a kávé védő hatásúnak bizonyult a májzsugorral szemben, a megoldás a betegség elkerülésére nem a fokozott kávéivás, hanem az alkoholfogyasztás csökkentése; - fogalmazott a tudományos közleményben a kutatás vezetője, Dr. Arthur L. Klatsky. Eredményeink azt sugallják, hogy részben találtunk választ arra, miért nem betegszik meg mindenki májzsugorban, de a koffeinen kívül is lehetnek további faktorok, amik befolyásolják a betegséget. Szükségesnek látjuk az alkohol és a koffein sejtszintű kölcsönhatásának vizsgálatát is; - tette hozzá."

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek