A hús sütése talán növeli a demencia kockázatát

A hús sütése talán növeli a demencia kockázatát

A hús grillezése, olajban pirítása vagy sütőben sütése talán növeli a demencia kockázatát egy amerikai kutatás szerint.

2014.03.01

Az úgynevezett előrehaladott glikációs végtermékeket (advanced glycation end, AGE) tartalmazó ételeket korábban már összefüggésbe hozták a 2-es típusú cukorbetegséggel. AGE akkor jön létre, ha fehérjék vagy zsírok és cukor lépnek egymással reakcióba.

A hús sütése talán növeli a demencia kockázatát

Természetes úton ez akkor történik, ha az ételeket magas hőmérsékleten készítik el, azaz sütik, grillezik, pirítják vagy főzik őket.
Amerikai tudósok egereket tápláltak magas AGE-tartalmú ételekkel, és azt találták, hogy az állatok agyában veszélyes fehérje képződött, amely a gondolkodási-észlelési képességeiket károsította - tudósított a BBC hírportálja az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) ismertetett kutatásról.

A New York-i Mount Sinai Orvostudományi Egyetem kutatói kísérleteik során azt fedezték fel, hogy a magas AGE-tartalmú diétán tartott állatok agyában a béta-amiloid nevű fehérje halmozódott fel, amely az Alzheimer-kórra jellemző. Az alacsony AGE-tartalmú étrenden élő egereknél nem képződött béta-amiloid.

A fizikai és gondolkodási teszteken is gyengébben teljesítettek azok az egerek, amelyek AGE-ban gazdag táplálékot kaptak.
A kutatók embereknél is megvizsgálták az összefüggést: a 60 év felettiek vérében mért magasabb AGE-szint és a mentális hanyatlás közötti összefüggésre utaltak az eredmények.

Az öregségi demencia és az ételek magas AGE-tartalma között lehetséges az ok-okozati összefüggés, az élelmekből származó AGE csökkentése pedig könnyen megvalósítható, és hatásos kezelési módszer lehet - vonták le a következtetést a tanulmány szerzői.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek