A hosszú ideje cukorbeteg férfiak hajlamosabbak a szívbetegségekre

A hosszú ideje cukorbeteg férfiak hajlamosabbak a szívbetegségekre

A mintegy 17 éve fennálló 2-es típusú cukorbetegség megkétszerezi a szívroham esélyét - olvasható az Archives of Internal Medicine- ben

A férfiakban tapasztalt hosszú idő óta fennálló cukorbetegség hatására kialakuló kockázatnövekedés megegyezik a már korábban szívrohamon átesett férfiak újabb infarktusának. A korábbi kutatások megegyeztek abban, hogy a 2-es típusú cukorbetegség növeli a szívbetegségek kockázatát, azonban jelen tanulmány az első, mely ennek időtől való függését bizonyította.

S. Goya Wannamethee és a London College kutatóinak vizsgálata mintegy 4 ezer, 60 és 79 év közötti egyénre terjedt ki, kilenc éves követési periódussal. Megállapították, hogy a szívinfarktus kockázata a cukorbetegség fennállási idejével párhuzamosan növekszik: a statisztikai elemzés szerint 17 év esetén ez mintegy 2,5-szeres kockázatot jelent, míg 5 év esetén 54 százalékos a szívroham, és az ebből eredő halál kockázata. A kockázatnövekedés mellett más faktorok, például a verőerek gyulladása, nem súlyosbodnak.

Forrás: medipress.hu