A hím majmoknál hatásos a fogamzásgátló gél

A hím majmoknál hatásos a fogamzásgátló gél

Amerikai kutatók férfiak részére keresnek új fogamzásgátló megoldásokat, most egy új, óriásmolekulájú gélt fejlesztettek ki. A majmoknál már működik.

A hím majmoknál hatásos a fogamzásgátló gél

Számos fogamzásgátló módszer áll a nők rendelkezésére, amivel tudatosan tervezhetnek családot párjukkal. A férfiak számára hatásos módszer a vazektómia, azonban ha a férfi mégis gyermeket szeretne a műtét visszafordíthatósága kis százalékban sikeres. Az új szer, a Vasalgel a hímvessző ondóvezetékébe fecskendezve gátat szab a spermiumok útjának, így akadályozva meg a megtermékenyülést.

 

Előnye, hogy nem végleges a beavatkozás, egy másik injekció hatástalanítja a gélt. Eddig nyulakon és rhesusmakákókon tesztelték hatékonyságát, pár év múlva szeretnék klinikai próbáknak is alávetni. A nyulakon végzett visszafordíthatósági eljárás sikeres volt, de ezt a majmokon még nem tesztelték. A Kaliforniai Egyetem kutatói 16 majmon tesztelték a gélt, a hímeket egy héttel az injekció beadása után engedték vissza nőstények közé, amelyekkel később párosodtak. Egyetlen nőstény sem lett vemhes a kutatás két éve alatt. Egy hímnél kellett műtétet alkalmazni, mivel megsértették az ondóvezetékét a beavatkozás során.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek