A hepatitis C tízszer könnyebben terjed, mint a HIV

A hepatitis C tízszer könnyebben terjed, mint a HIV

A hepatitis korunk egyik legveszélyesebb betegsége. Tízszer könnyebben terjed, mint a HIV, mégsem fordítunk rá olyan figyelmet, mint az AIDS-re. A Hepatitis Világszövetség (The World Hepatitis Alliance) adatai szerint a világon több mint félmilliárd - vagyis minden tizenkettedik - ember hepatitis B vagy C fertőzött. És többségük nem is tud a betegségéről, annak ellenére, hogy a kétféle hepatitis évente több mint másfél millió ember halálát okozza. A hepatitis B ellen létezik védőoltás, amellyel akár egész életre szóló védettséget lehet szerezni. A hepatitis C ellen azonban sajnos nincsen oltóanyag, így a fertőzés ellen kizárólag odafigyeléssel lehet védekezni.

A Hepatitis C, azaz a "májmoly vírus"

1989-ben történt felfedezését követően a tudomány mára tisztázta a "májmoly vírus" (hepatis-C vírus) terjedésének pontos útjait: a vírus kizárólag vér útján fertőz, máshogy nem kerülhet az emberi szervezetbe. Ezután éveken, sőt, évtizedeken keresztül észrevétlenül pusztíthatja a májat, ugyanis a máj gyulladása nem jár fájdalommal, és a májsejtek 70-80 %-a is elpusztulhat anélkül, hogy panaszok jelentkeznének. A hepatitis-C vírus által okozott májsejt pusztulást (szakszóval: molyrágás-nekrózist), a kötőszövetes átalakulás követi. Sajnos akkor, amikor a májsejtek helyét kötőszövet foglalta el, már nincs segítség. A kötőszövet összehúzódik, és visszafordíthatatlan májzsugor vagy májrák alakulhat ki.

A hepatitis C vírus okozta idült májgyulladás azonban nemcsak, hogy kezelhető, de gyógyítható betegség, ellentétben a közhiedelemmel, a széles körben terjesztett tévhitekkel, amelyek szerint gyógyíthatatlan, halálos betegség. Tény, hogy a fel nem ismert vagy kezeletlen betegség szövődményeinek köszönhetően valóban akár halálos is lehet. Az idejében felismert fertőzés esetén azonban a betegség korai stádiumában elkezdett kezeléssel teljes gyógyulás érhető el: a kórokozó elpusztítható, a beteg végleg vírusmentessé válik, és a májbetegsége is - értelemszerűen - megszűnik.

A Májbetegekért Alapítvány

Európában Magyarországon a legmagasabb a májbetegségekben való elhalálozás aránya, a halálokok között a harmadik helyen áll. Az orvostudomány rohamosan fejlődött ezen a téren az elmúlt évtizedben, a betegek száma mégsem csökken. A Májbetegekért Alapítványt 1996-ban a Szent László Kórház akkori III. sz. belosztályának dolgozói alapították az osztályon kezelt és az ambulancián gondozott májbetegek ellátásának, gyógyítási körülményeinek és a betegellátás színvonalának javítása céljából. Kezdettől fogva egyik fő tevékenységük a betegek felvilágosítása, egészséges életmódra nevelése és a májbetegségekkel kapcsolatos ismeretek terjesztése.

A Májbetegekért Alapítvány tevékenysége és célkitűzései

"Tevékenységünk non-profit jellegű, az államtól és az önkormányzattól támogatást nem kapunk, bevételeink az adók 1%-ából, pályázatokból és szponzorok adományaiból állnak. Ismeretterjesztő anyagokat terjesztünk, két weblapot tartunk fenn a betegek tájékoztatására (http://www.majbeteg.hu/ és http://www.majmoly.hu/), figyelemfelkeltő kampányokat szervezünk a médiában, hogy minél több májbetegség felismerésre és időben gyógyításra kerülhessen." - mondja Dr. Telegdy László, a Májbetegekért Alapítvány elnöke. A háziorvosok munkáját évente egynapos tudományos továbbképző konferenciájukkal (Májnapok) segítik immár 14 éve, a szakma vezető szaktekintélyeinek előadásai elismert továbbképző fórummá váltak. Évek óta részt vesznek a Sziget Fesztiválon, ahol a fiatalok figyelmét hívják fel a vírusos májgyulladás veszélyeire, és ingyenes védőoltást szerveznek. Támogatják a Vírusos Májbetegek Országos Szervezetét, és minden olyan kezdeményezést, ami céljaikat elősegíti. "Mivel tisztában vagyunk, hogy a bevezetőben említett szomorú statisztika elsősorban megelőzéssel javítható, továbbra is fő célunk, a gyógyítás feltételeinek és színvonalának javítása mellett, az ismeretterjesztés, egészséges életmódra nevelés, betegtájékoztatás, és az orvosok, nővérek rendszeres továbbképzése" - nyilatkozta kérdésünkre az Alapítvány elnöke. Ahhoz, hogy értünk végzett tevékenységüket sikeresen végezhessék, partnereknek kell lennünk.

Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek