A hazug embert hamarabb utolérik...

A hazug embert hamarabb utolérik...

Átlagosan 30 százalékkal több ideig tart hazudni, mint igazat mondani - állapítja meg egy új brit hazugságvizsgáló teszt. Eszerint az emberek 85 százaléka lassabban reagál, amikor hazudik.

Ha hazudunk, azon 30 százalékkal többet gondolkodunk, mint amikor igazat mondunk - derül ki egy brit vizsgálatból. Ennek során úgy találták, hogy átlagosan 1,2 másodpercbe telik igazat állítani, míg a füllentésen átlag 1,8 másodpercet gondolkodnak az emberek.

Az ennek megállapításához használt számítógépes tesztet (time antagonistic response alethiometer - TARA) Aiden Griegg készítette, aki a southamptoni egyetem pszichológusa. Eszerint a válaszolók 85 százaléka lassabban reagált, amikor hazudott.

Griegg szerint a találmánya felválthatja a klasszikus hazugságvizsgálót, amelyen szerinte a bűnözők könnyen ki tudnak fogni. A rendszeres hazudozók tudják, hogy az emberek általában nem néznek a másik szemébe, amikor hazudnak, ezért ők így tesznek.

A poligráf a hazugsággal kapcsolatos pszichológiai megnyilvánulásokat érzékeli, mint például a hevesen dobogó szív vagy az izzadó ujjak. A hazugság megállapítása gyakran szubjektív és a vizsgálatot végzők gyakran tévednek.

Forrás: Inforadio.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek