A hallókészülék nem szégyen

A hallókészülék nem szégyen

A nagyothallás nem csak annak rendkívül kellemetlen, aki átéli, de a családtagoknak is. Nehéz elfogadni a megváltozott helyzetet, ráadásul senki nem szeretné megsérteni emelt hangú beszéddel azt, akit szeret. Egy jól megválasztott hallókészülék sokat javíthat az életminőségen.

 

A hallókészülékeket a közepes és nagyfokú halláskárosodásban szenvedő páciensek használhatják. Ezek a kis készülékek a hanghullámokat erősítik fel, segítségükkel a páciensek tisztábban érzékelik a környezetüket. A legújabb technológiák a természetes hallás érzetét keltik.

A hallókészülék nem szégyen

A hallás nehéz is lehet

Egy halláskárosodásban szenvedő embernek furcsa lehet, hogy ismét hallja a külvilág zaját, sokszor még az esti pihenést is befolyásolja. A megfelelő hallókészülékkel és beállítással, illetve némi türelemmel a nagyothalló ember újra teljesebb életet élhet.

 

Milyen hallókészüléket vegyek?

Többféle hallókészülékek kapható, a televízióban kínált készülékek azonban csak hangerősítők, ezért ajánlott a megfelelő típust egy halláscentrumban kiválasztani. Minden készülékben van mikrofon, erősítő, hangszóró és elem, ma már szinte csak digitális változat kapható. Ezek nem hangosítanak fel minden hangot, szelektíven, a páciens halláskárosodásának megfelelően, egyedien állíthatók be. Ezért fordulhat elő, hogy ami az egyik betegnek jó, az a másiknak nem biztosan.

 

Személyre szabottan

Mielőtt a beteg kiválasztja a készüléket, szükség lehet egy fül-orr-gégészeti szakvizsgálatra, hallásvizsgálatra és a beszédértés vizsgálatára. Ezután az audiológus orvos javasolhatja a megfelelő készüléket, amely lehet fül mögötti és pici hallójárati gyártmány is. A halláskárosodás mértékét, típusát (vezetéses, idegi, vagy kevert típusú lehet) figyelembe véve választhat segédeszközt. A kisebbek kevésbé ajánlottak idős betegeknek, hiszen nehezebben kezelhetőek, tisztításuk bonyolultabb, drágább a fenntartásuk is. A kínálatban nagy ár- és tudásbeli különbséget találhatunk, ma már létezik csatorna mentes készülék is, amelyen blokkolható a hirtelen fellépő zaj, mobiltelefonnal és egymással is kommunikálnak a készülékek, beállítható fülzúgás elfedésére alkalmas üzemmódba is. A sebészi úton beültetett (csontba, középfülbe, agytörzsbe) hallókészülékek, implantátumok működése bonyolultabb, ezek általában csak súlyosabb halláscsökkenés, vagy siketség esetén jönnek szóba.

 

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek