A hal fogyasztásával nő a cukorbetegség kockázata?

A hal fogyasztásával nő a cukorbetegség kockázata?

Ha hetente többször is halat fogyasztunk vacsorára, lecsökkenthetjük a szívbetegség kockázatát, azonban egy új tanulmány szerint a cukorbetegség esetében ez nincs így.

A Harvard Egyetem Közegészségügyi Karának kutatói azt találták, hogy a heti két adagnál több halat fogyasztóknál jelentősen megnő a cukorbetegség kockázata. Dr. Frank B. Hu és munkatársai 152 700 nő és 42 504 férfi omega-3-zsírsav fogyasztási szokásai és a cukorbetegség kialakulása közötti kapcsolatot vizsgálta, a 18 éves nyomon követés során 9380 esetben alakult ki II-es típusú cukorbetegség.

A hal fogyasztásával nő a cukorbetegség kockázata?

Életmódi és más étrendi tényezőkre történt korrekciót követően kiderült, hogy a magasabb omega-3-bevitel megnövelte a cukorbetegség kockázatát, a heti 5 alkalommal halat fogyasztóknál a rizikóemelkedés 1,22-szeres volt. Korábban számos kutatás bizonyította, hogy az omega-3-zsírsavak megelőző hatással bírnak a szívbetegségre, továbbá a cukorbetegséggel összefüggő kockázati tényezőkre, így a kutatók most azt próbálják meghatározni, mennyire relevánsak az eredmények a klinikai gyakorlatban is.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek