A hajhullásról

A hajunk nem csupán az arcunk karakterét határozza meg. Azt is elárulja, helyesen táplálkozunk-e, sok stressz ér-e bennünket, esetleg van-e valamilyen szervi bajunk%u2026

A genetikai és a hormonális szabályozásnak köszönhetően a hajunk állandóan nő. Hajszálaink 85 százaléka növekedési (anagén), igen kicsi hányada átmeneti (katagén), 15 százaléka pedig nyugalmi (telogén) fázisban van éppen. A növekedési szakasz 2-6 éve alatt a hajszál folyamatosan fejlődik. A néhány napig tartó átmeneti szakaszban a hajhagyma leválik a hajszemölcsről. Fokozatosan a felszínre kerül, majd elsorvad. A nyugalmi fázisban a hajhagyma életfunkciója már megszűnt. A hajszál ekkor még a tüszőben van, de már nem nő. 3-4 hónap után kihullik, és új növekedési fázis veszi kezdetét. Az tehát, hogy gyakori vágással serkenthetjük a hajnövekedést, tévhit, hiszen a hajunk látható része már nem él.

Hajhullás

A hajhullásrólMintegy 100-150 ezer hajszálunk van. Teljesen normális, ha naponta ennek ezredrésze, tehát 100-150 szál kihullik, miközben újak nőnek. Ha azonban ennél több hajszálat veszítünk el egy nap, az arra utal, hogy ez a természetes ciklus felborult. A hajhullásnak sokféle oka lehet: vas- és vitaminhiány, stressz, a mandula vagy a fogak gyulladása, a hormonális egyensúly felborulása, különféle sugárzások (nap, röntgen, UV), kemoterápia, fogyókúra, anyagcserezavarok, vérkeringési rendellenesség, menopauza. Ám az is lehet, hogy a hajhullás valamilyen szervi betegség tünete.

A hajhullás rendellenes, ha túlzott mértékű, és ha a kihullott hajszálak helyén nem nő új. Ha a szőrtüszők és a bennük található hajszemölcs elpusztul, akkor maradandó kopaszodás következhet be. (Előfordulhat azonban átmeneti hajhullás, átmeneti kopaszság is.)

Egy "mánia"

Figyeljünk fel arra, ha gyermekünk (vagy ismerősünk) rendszeresen csavargatja, tépkedi a haját: súlyosabb esetben, amikor már foltokban hiányzik a haj, trichotillomániáról beszélünk, ami kényszerbetegség, és pszichés kezelést igényel!

Kapcsolódó írások