A gyümölcscukor is nagyon káros lehet

A gyümölcscukor is nagyon káros lehet

Táplálkozási szakértők eddig is számos alkalommal hívták fel a figyelmet arra, hogy egyes élelmiszerek, így például az édesített üdítőitalok jelentős veszélyt jelenthetnek egészségünkre. A szakértői véleményeket többnyire tudományos kutatások is alátámasztják, az egyik friss tanulmányt a Journal of the American College of Cardiology publikálta, amely szerint ezek a termékek – akár cukrot vagy szacharózt, de különösen ha fruktózt tartalmaznak – nem csupán az elhízásért, de a szívbetegségekért és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásáért is felelősek.

Soha ennyire részletesen nem kerültek még egy kutatás fókuszába a cukros üdítők, mint most. A Journal of the American College of Cardiology az édesítők közül is leginkább a fruktózra koncentrált. A kutatásból ugyanis kiderült, hogy a túlzott fruktóz fogyasztás rengeteg betegség kiváltója lehet.

A tanulmány eredményei szerint, ha naponta vagy kétnaponta fogyasztunk gyümölcslevet és/vagy édesített üdítőt, az 26 százalékkal növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, és 35 százalékkal nő a szívbetegség vagy a szívroham esélye is. Az elhízásért már korábban is felelőssé tették a cukros üdítőitalok túlzott mértékű fogyasztását.

„Mi, emberek eredendően nem fogyasztunk tiszta fruktózt. A fő fruktóz forrást a gyümölcslevek, édesített üdítők jelentik. Ezeknek az italoknak a fogyasztását sürgősen csökkentenünk kell, különben egészségügyi katasztrófa elé nézünk” – állítja Frank Hu, a Harvard Egyetem professzora, a kutatás vezetője.

A gyümölcscukor is nagyon káros lehet

Magyarországon ha egy betegnél gyomorpanaszok vagy egyéb tünetek lépnek fel, először elmegy a háziorvoshoz, ahol beutalót kap további kivizsgálásokra, gasztroenterológushoz vagy diabetológushoz küldik, ahol több hetet, akár 2-3 hónapot is várnia kell egy kivizsgálásra. Nem csak  a várólista hossza, de az akut panaszok, például rendszeresen fellépő fájdalom is arra ösztönzi a betegeket, hogy magán egészségügyi szolgáltatót válasszanak. A magán orvosi központokban pár napon belül időpontot adnak a kivizsgálásra, több időt tudnak egy betegre szánni, ráadásul a kellemetlen vizsgálatok, például egy gyomortükrözés esetében a beteg kérheti bódításban a beavatkozást. A magán szolgáltatók további előnye, hogy időpontra érkezik a beteg, nem kell hosszan várakoznia, ami például fontos szempont, ha éhgyomorra kell elvégezni egy vizsgálatot.

Egy gasztroenterológiai vizsgálat ára 25-50 ezer forint között van, egy kombinált diabetológiai  és szív- és érrendszeri szűrés ára körülbelül 30 ezer forint. Az alap szűrővizsgálatokat érdemes évente-kétévente elvégeztetni, ha pedig már konkrét panasszal megy orvoshoz a beteg, akkor több százezer forintba is belekerülhet, mire felállítják a pontos diagnózist, és megkezdődhet a gyógykezelés. Ha pedig már műtéti beavatkozásra van szükség, akkor hamar több millió forintra rúghat a számla. Annak érdekében, hogy ne egyszerre kelljen nagy összeget kiadni, ami megterhelheti a családi kasszát, mind többen ismerik fel a magán egészségbiztosításokban rejlő lehetőségeket. „Már akár havi 20 ezer forintért, vagyis egy szűrővizsgálat áráért köthető olyan magán egészségbiztosítás, amelyért cserébe teljeskörű kórházi ellátást, illetve ambuláns ellátást nyújtunk bárhol Európában” – mondta Kovács András, a MediHelp International üzletfejlesztési igazgatója.

-----------------

A MediHelp International 1999 óta van jelen a régióban, és mára az egészségbiztosítási és az egészségügyi ellátási piac vezető szereplőjévé vált. Magyarországon kívül Romániában és Bulgáriában is rendelkezik irodával a régióban. Partnerei a szintén nagy múlttal és hatalmas kórházi és klinikai hálózattal rendelkező brit BuPa International, a világ egyik legjelentősebb egészségbiztosítási vállalata, és a Lamp angol egészségbiztosító, szintén több mint 10 éves tapasztalattal. A cég több mint 7500 független kórházból és klinikából álló hálózattal áll kapcsolatban, így több mint 200 ezer orvoshoz tudnak közvetlen elérhetőséget biztosítani világszerte, 190 országban. Bármikor elérhető a szakorvosi konzultáció, az azonnali ambuláns ellátás, illetve a műtétek várólista nélkül magánkórházakban, színvonalas környezetben, bárhol Európában.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek