A gyomorrák tünetei és kezelése

A gyomorrák tünetei és kezelése

A gyomorrák hazánkban kevésbé gyakori betegség, bár világviszonylatban a férfiaknál a második, nőknél pedig a negyedik leggyakoribb rosszindulatú daganat. Itthon évente kb. 2500 haláleset írható a számlájára.

Tünetek

A gyomorrák a korai szakaszában sajnos semmilyen jellegzetes tünettel nem jár, így sokszor későn veszik észre.

Gyomorrákra utalhat:

  • étvágytalanság, ételundor
  • gyomortáji kényelmetlen érzés
  • teltségérzet
  • fekete széklet,
  • illetve más okkal nem magyarázható fogyás.

Kik a leginkább veszélyeztetettek?

Leginkább az 50 és 70 éves kor közötti férfiaknál jelentkezik, ők kétszer olyan veszélyeztettek, mint a nők. A gyomorrák pontos kiváltó okai nem kinyomozhatóak, de vannak bizonyos tényezők, például a gyomor bizonyos kóros elváltozásai, melyek mellett valószínűbb a megbetegedés. Így például a Helicobacter pylori baktériummal fertőzöttek körében gyakrabban alakul ki gyomorrák. Ezen kívül a gyomorfekélyes és gyomorpolipos betegeknek is oda kell figyelniük magukra, mert ezeknél a betegségeknél daganatos átalakulás léphet fel.

A gyomorrák tünetei és kezelése

Szűrési módszerek

Fizikális vizsgálatok. A fizikális vizsgálat legtöbbször negatív, vékony testalkatú betegek egy részében a daganat előrehaladott állapotában tapinthatóvá válhat. Szintén a késői tünetekhez tartozik a kulcscsont feletti árokban tapintható nyirokcsomó és a hasüreg kóros folyadékgyüleme.

Gyomortükrözés. A gyomorba vezetett endoszkópos eszköz segítségével viszgálják a gyomorfalat. Ez a módszer a szövettani mintavételt is lehetővé teszi.

Kontrasztanyagos röntgenvizsgálat. Báriumtartalmú, a röntgenképen erős kontrasztot okozó tejszerű, sűrű folyadékot itatnak a beteggel. Ez a vizsgálat azonban nem tudja helyettesíteni a gyomortükrözést, sem érzékenységben, sem a szövettani mintavételben.

Egyéb képalkotó vizsgálatok. A hasi ultrahang elsősorban a májmetastasisok létét tudja kimutatni, de ennél precízebb a CT és az MRI, melyekkel a fali terjedés és a bélen kívüli képletek pl. nyirokcsomóáttétek jelenléte is vizsgálható.

Kiegészítő diagnosztikai vizsgálatok. Az endoszkópos ultrahang vizsgálat a legprecízebb nem-invazív módszer a tumor méretének meghatározására és a környező nyirokcsomók megítélésére gyomor-bél falban illetve a környéki szervekben (pl. hasnyálmirigy).

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek