Hirdetés
A gyógyító pisztácia - Fűben-fában orvosság

A gyógyító pisztácia - Fűben-fában orvosság

A téli szezonban kevesebb a szezonális, olcsó gyümölcs, nehéz pótolni a testnek szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat. Nem kell rögtön tablettákra gondolni, ha megoldást keresünk: sok mindenre ideális lehet a pisztácia.

A mediterrán térségben szinte gyógynövényként, természetes csodaszerként tisztelik, hisznek abban, hogy napi egy maréknyi az egészség záloga. Az ottani emberek hosszú életkora és a kutatások is alátámasztják, hogy kellemes ízén túl igazán egészséges ropogtatnivalóval van dolgunk.

A pisztácia figyelemre méltó tápanyagkeverék, hiszen az ehető magjának 100 grammjában átlagosan 557 kalória, 20,61 gramm protein és 44,4 gramm zsír található. A zsírok zöme egyszeresen telítetlen, omega-3, omega-6 zsírsav.

Nem lehet elmenni magas arginin tartalma mellett sem. Ez az α-aminosav részt vesz az emberi test anyacseréjében, szerepet kap a nitrogén-oxid szint növelésében – gátolja az érfalakra rakódó koleszterinplakkok kialakulását.

A gyógyító pisztácia - Fűben-fában orvosság

A merevedési zavarnak számos okát ismeri az orvostudomány, pszichés gondokon túl magas vérnyomás, cukorbetegség, koleszterinproblémák vagy keringési zavarok is okozhatják. A mediterrán étrend pozitív hatásai már régóta ismertek, így nem véletlen, hogy a kutatók szeme a pisztáciára fókoszált.

M. Aldemir, E. Okulu, S, Neşelioğlu, O. Erel és Ö. Kayıgil török kutatók évekig foglalkoztak a növénnyel. Tizenhét nős, 38–59 év közötti férfi bevonásával végzett munkájuk megerősítette a helyi, népi orvoslás tapasztalatait: ez az olajos mag valóban hatásos természetes ellenszere a merevedési zavaroknak.

A kutatás résztvevői napi száz grammot ettek három héten át: a tesztek szerint ötven százalékkal javultak merevedési problémáik, de pozitív hatásokról számoltak be a kielégültség és a szexuális vágy kapcsán is. A török szakemberek szerint a pisztácia javítja a férfi nemi szerv vérkeringését – ezt az elvégzett ultrahangvizsgálatok is alátámasztották, akár húsz százalékos növekedést is mutatva. További pozitív hatásként a programban résztvevő férfiak vérzsírszintje is alacsonyabb lett, ami kifejezetten jó hír a szívkoszorúér-problémákkal küzdőknek. Nekik a napi rendszerességű fogyasztást javasolják.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend