A gluténmentes étrend nem csak a lisztérzékenyeknek jó

A gluténmentes étrend nem csak a lisztérzékenyeknek jó

A gluténmentes étrend fokozza az agy teljesítményét és csökkenti az emésztési panaszokat is. Legalábbis ezt állítja egy új brit tanulmány.

Az Aberdeeni Egyetem Rowett Táplálkozás- és Egészségtudományi Intézete által végzett vizsgálatok szerint a gluténmentes étrend csökkentheti a fáradtságot és növelheti az energiaszintet. Ezen kívül csökkenti a puffadásérzést, a felfúvódást.

A felméréshez 95 felnőttet (64 nőt és 31 férfit) kértek meg arra, hogy három hétig gluténmentes diétát tartsanak, majd térjenek vissza ugyanennyi ideig a „normális” étrendjükhöz.

A gluténmentes étrend nem csak a lisztérzékenyeknek jó

A tanulmányban résztvevők átlagéletkora 38 év, testtömegindexük (BMI) pedig 24,8 volt. A gluténmentes étrend hatására azt tapasztalták, hogy csökkentek a gyomorgörcseik és korgásaik, valamint kevésbé érezték fáradtnak magukat.

„Az alanyok gyorsabban tudták elkezdeni a feladatokat, jobban koncentráltak és világosabban gondolkoztak ez idő alatt, és úgy érezték, kevesebb pihenésre van szükségük, ami mind arra mutat, hogy a gluténérzékenység azoknál is előfordulhat, akiknek nincs kifejezett lisztérzékenységük” - mondta dr Alexandra Johnstone, a Rowett Intézet munkatársa.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek