A fogak esztétikája 2. rész

A fogak esztétikája 2. rész

Korábbi számunkban körüljártuk a fogmegtartó kezelések esztétikai vonatkozásait, úgymint a tömések, gyökérkezelések támasztotta lehetőségek, vagy éppen a fogfehérítés kérdésköre. Ebben a cikkben tovább feszegetjük a problémákat, és a különböző rögzített és kivehető pótlásokkal szemben támasztott esztétikai követelményeket járjuk körbe. Amennyiben egy vagy több fogunk hiányzik, úgy javasolt azokat valamilyen módon pótolni. A hagyományos pótlások között megkülönböztetünk rögzített és kivehető pótlásokat. Implantációt követően, a foghiánytól függően, a műgyökerekre is készülhetnek kivehető vagy fix pótlások.

Az egy fogra készülő korona, vagy a több, egybefüggő koronából álló híd is több anyagból készülhet. A legolcsóbb megoldás, ha a fémvázat porcelánnal leplezik, így a híd vagy a korona a meglévő fogakhoz színben és formában illeszkedik majd - ezt nevezzük fém-kerámia pótlásnak. Esztétikai hátránya, hogy (a fogakkal ellentétben) a fém nem engedi át a fényt, és ahogy a fog formáját követi a korona, a széli részen a porcelán lekerekedik, elvékonyodik, így az ínyhez közel a fogszínű porcelán alatt átüt a fémes szürke szín, sötét vonalat képezve az íny mellett. Ez a rágófogak területén nem annyira feltűnő, azonban a frontfogaknál, ha a páciensnek mosolygáskor felcsúszik az ajka és kilátszik az ínye, esztétikailag zavaró lehet.

Ezt a hátrányt a cirkón-kerámia pótlásokkal lehet kiküszöbölni. Ezeknek az a lényege, hogy a pótlások váza fémötvözet helyett cirkóniumból készülhet, ami fehér. Így az íny mellett a koronák szélén, ahol a porcelán elvékonyodik, az alatta található fehér cirkóniumváz nem hoz létre szürkés, sötét vonalat. Szóló korona frontfogra készülhet teljesen porcelánból. Ma már elérhetőek olyan jó minőségű porcelánok, amikből majdhogynem az eredeti fogakkal megegyező koronák készülhetnek. Ezeknek a pótlásoknak azonban tényleg leginkább csak az esztétikai front területen van létjogosultságuk.

Ha implantátumra készítünk hidat vagy koronát, akkor tudnunk kell, hogy a felépítmény, ami a készülő pótlást hordozza és rögzíti az implantátumhoz, milyen anyagból készül. Mint a koronák, hidak váza, az is készülhet fémből vagy cirkóniumból. Ennek megfelelően a korona-/hídpótlás anyagát (fém-kerámia vagy cirkón-kerámia) az implantátumba kerülő felépítmény anyaga határozza meg. Sok esetben a cirkón-kerámia pótlás nyújtotta esztétikai előny elvész, ha a felépítmény nem készülhet cirkóniumból, csak fémből. Ezért az ilyen pótlások mindig gondos tervezést igényelnek, szoros együttműködésre van szükség az implantológus/szájsebész, protetikus fogorvos (aki a pótlást készíti), és a fogtechnikus között.

A fogak esztétikája 2. rész

További esztétikai kihívást jelent az íny kinézete a rögzített implantációs pótlások körül. Nem is gondolnánk, hogy mennyire fontos és szerves része a száj harmóniájának a fogak és az íny viszonya. Azonban az implantátumok körül megváltozik az íny struktúrája, és nem feltétlenül tudja úgy körülölelni a készülő koronát vagy hidat, mint azt a saját fogunk körül tenné.

Ha kivehető pótlás készül, akkor annak stabilitását valahogy mindig megpróbáljuk javítani. A meglévő fogakhoz kapcsokkal lehet rögzíteni a pótlást, azonban ezek a fémkapcsok szinte mindig láthatóak bizonyos mértékben. Hogy ezt elkerüljük, készülhet rejtett elhorgonyzás, de csak akkor, ha van elég helyünk azok kialakítására. Ilyen esetekben a meglévő fogakra fém-kerámia korona/híd kell kerüljön. Ha a kivehető pótlás implantátumokon rögzül, akkor ezt az elhorgonyzást a protézis műínye fedi.

Mindezekből látszik, hogy az esztétika szempontjából általában több lehetőség közül választhatunk, legyen szó rögzített vagy kivehető pótlásról. Azonban mindig tartsuk észben, hogy a pótlásoknak bár van esztétikai funkciója, az elvárásainkat néha felülírja azok egészségügyi rehabilitációs szerepe - hiszen voltaképpen ezek a pótlások is testrészeket pótoló protézisek!

Dr. Molnár Gergely József
szájsebész szakorvos
dr.molnar(at)patikatukor(dot)hu
+36 70 311 5522

A cikk első része ITT található! Megjelent a Patika Tükörben!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek