A férfiak is klimaxolnak?

A férfiak is klimaxolnak?

A nőket érintő menopauzáról sok szó esik. Arról azonban kevésbé tudnunk, hogy a férfiakat is eléri a változás kora: kit drasztikusabban, kit enyhébben érint. A férfiakat sok esetben egy "egyszerűbb" tünet, például a nemi vágy csökkenése vagy a merevedési zavar viszi el a rendelőbe, ahol kiderül, hogy a háttérben tesztoszteronhiány is áll. Ma már ez a probléma már jól kezelhető!

A férfiklimax kifejezést nem olyan régóta használjuk: sokáig a szakemberek is vitatták a jelenség létezését! Tény, hogy a férfiak változása sokkal kevésbé feltűnő, mint a nőké: a hölgyeknél a menopauza tünetei hirtelen jelennek meg, míg a férfiaknál lassabban, fokozatosan következik be a fordulat, amelyet andropauzának is nevezünk.

Középpontban a férfihormon

A jelenség középpontjában a tesztoszteron áll. A férfihormon a herékben - nagyon kis mennyiségben pedig a mellékvesében - termelődik, és a férfiak életében minden életkorban fontos szerepet játszik. A méhben fejlődő fiúmagzatban a tesztoszteron felelős a hímvessző, a prosztata és a here kialakulásáért. Serdülőkorban a fokozott tesztoszterontermelődés áll a nemi érés hátterében: fokozódik a csonttömeg és az izomerő, mélyül a hang, megjelenik a test- és arcszőrzet, megnőnek a nemi szervek, fokozódik a nemi vágy.

A férfiak is klimaxolnak?Férfikorban leginkább a szexuális aktivitás, valamint a nemzőképesség biztosításában van szerepe. Harmincéves kortól kezdve a tesztoszteronszint évi egy százalékkal csökken. Bár ez mindenkinél bekövetkezik, a hormonszint nem lesz mindenkinél kórosan alacsony, és nem mindenkinél okoz tüneteket. Ám sok férfi negyven-ötvenéves kora körül azt tapasztalja, hogy csökken az izomereje, hízásnak indul, romlik a memóriája, rosszabb az általános kedélyállapota és szexuálisan kevésbé aktív, mint korábban, esetleg merevedési zavarral küzd. Sokakat csak ez utóbbi tünet visz el az orvoshoz. A doktornak nagy a felelőssége, hiszen a tünetek hátterében többféle probléma, akár zsíranyagcsere-zavar, cukorbetegség vagy csontritkulás is állhat! Egy egyszerű vérvizsgálat minderre fényt deríthet, és az esetek nagy részében kiderül: tesztoszteronhiányról van szó.

Hormonpótlás

A szakemberek pontosan ismerik a tesztoszteronszintnek azt az értékét, ami normálisnak, illetve kórosan alacsonynak számít. A kettő között egy úgynevezett szürke zóna húzódik, amikor mérlegelés kérdése, hogy szükség van-e speciális kezelésre. A terápia hormonpótlást jelent, amelyre ma háromféle mód áll rendelkezésre: a tabletta, az injekció vagy a gél. A férfihormon pótlását korábban számos félelem övezte, amelyek ma már nem megalapozottak.

Régebben azt hitték, a tesztoszteronpótlás prosztatarákot okozhat, ám a vizsgálatok ezt nem igazolták. Mai tudásunk szerint nem okoz rákot, ám a már megindult rákos elváltozást ronthatja. Ezért a hormonpótló terápiát megelőzően ultrahang, PSA-szint-mérés és rektális vizsgálat útján meg kell győződni a prosztata állapotáról, és prosztata- vagy emlőrák (férfiaknál is előfordulhat!), illetve ezek gyanúja esetén tilos tesztoszteronpótló kezelést indítani. Óvatosan indítható hormonpótló terápia magas vérnyomásban szenvedő betegeknél, illetve olyan pácienseknél, akik a csontok összetételére hatással bíró betegséggel küzdenek.

A terápia során természetesen kontrollvizsgálatokkal kell ellenőrizni a vérképet és a májfunkciókat, illetve időszakosan magát a tesztoszteronszintet. Az orvosnak minden esetben egyénre szabott megoldást kell választania. A tesztoszteronkészítmények receptkötelesek, ezeket csak szakorvos írhatja fel.A tesztoszteronszint általában nagyon rövid időn belül rendeződik, ám az alacsony hormonszint okozta tünetek enyhüléséhez hosszabb időre van szükség. Egyes tünetek hamarabb, míg mások később rendeződnek.

Bizonyos esetekben megoldást jelenthet az úgynevezett lökésterápia is, azaz egy pár hétig tartó hormonpótlás. A merevedés sok esetben a merevedést javító készítmények és a tesztoszteronpótlás együttes hatására jön rendbe.


Türelem

Tudjuk, hogy a nőknek többnyire sok türelemre van szükségük ahhoz, hogy elviseljék a klimax tüneteit. Nos, a férfiaknak is. Míg a nőknél a menopauza a fogamzóképesség megszűnését is jelenti egyben, a férfiak - bár teljesítőképességük csökken - elvileg életük végéig képesek a gyermeknemzésre. A fizikai hanyatlást, a szexuális aktivitás csökkenését mintha mégis nehezebben viselnék: talán azért, mert mindez náluk látványosabb.

Az úgynevezett kapuzárási pánikhoz is ez vezethet: a teljesítőképesség-csökkenést aggódva tapasztaló férfi hajlamos hajszolni azokat a helyzeteket, amelyekben bizonyíthatja önmagának és a környezetének, hogy ugyanarra képes, mint korábban.Sokat segíthet az életmódváltás: a tesztoszteronhiányos férfi fogyasszon kevesebb fehérjét, sportoljon rendszeresen, és törekedjen a súlycsökkentésre!Jó tudni, hogy a nők is sokat tehetnek párjukért ebben a helyzetben.

Először is küldjék el kedvesüket orvoshoz, ha a klimax tüneteit tapasztalják! Másrészt pedig legyenek türelemmel: az ágyban is.

Tesztoszteron?

Magunktól soha! Bár a férfiklimax tüneteinek enyhítésében sokat segíthet a tesztoszteronpótlás, orvosi kontroll nélkül soha ne nyúljunk ehhez az eszközhöz! Egyes fitnesztermekben kaphatók olyan izomnövelő készítmények, amelyek hormont is tartalmazhatnak. Ezek szedése visszafordíthatatlan következményekhez vezethet! Kevesen tudják, hogy ezek a szerek akár merevedési zavart is okozhatnak!


Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek