A férfiak bőre érzékenyebb a napra

A férfiak bőre érzékenyebb a napra

Egereken végzett kísérletek szerint a napsugarak hatására kialakuló bőrrák gyorsabban és súlyosabb formában jelentkezik a férfiaknál. Szakemberek azzal magyarázzák a jelenséget, hogy a férfiak nagyobb számban végeznek szabadtéri munkákat, és kisebb valószínűséggel használnak naptejet, hordanak pólót és sapkát, hogy megóvják bőrüket.

A feltételezések igazolására Tatiana M. Oberyszyn, a columbus-i Ohio Állami Egyetem patológus professzora és kollégái egy tucat csupasz egeret tettek ki ultraviola sugárzásnak. Az egereket hat hónapig hetente háromszor 8-10 percen keresztül napoztatták. Ennyi elég is volt ahhoz, hogy mind a hímek, mind a nőstény példányok bőrrákot kapjanak.

"Azt figyeltük meg, hogy a hímeknél hamarabb alakult ki daganat, több és súlyosabb tumoruk volt."- mondta Oberyszyn professzor. Vajon mi állhat emögött? Az egerek bőrének vizsgálata érdekes eredményt hozott, mégpedig azt, hogy a hímek bőrsejtjei kevesebb antioxidánst tartalmaznak, mint a nőstényeké.

A kutatók most azt vizsgálják, hogy az emberi bőr is hasonlít-e az egerekéhez. "Úgy gondoljuk, hogy a férfiak bőre sokkal érzékenyebb."- folytatta a professzor. "A férfiaknak valószínűleg szükségük van valamire - diétára vagy naptejre -, ami több antioxidánshoz juttatja őket. Ezen kívül jobban oda kell figyelniük a bőrükre, mint a nőknek. Ez nem szépészeti kérdés, itt az egészségükről van szó."

Marianne Berwick, az albuquerque-i Új-Mexikó Egyetem epidemiológiai és rákmegelőzési részlegének vezetője is egyetért Oberyszyn-nel abban, hogy óriási különbség van a férfiak és a nők bőre között. Azt azonban hozzáteszi, hogy a férfiak sokkal többször vannak kitéve a rákkeltő ultraviola sugaraknak, mint a nők.

"Ez a mostani kutatás nagyon jelentős, de nem ad teljes képet a helyzetről."- mondta Berwick. "Nem örülnék neki, ha az emberek ezek után több antioxidánst vinnének be a szervezetükbe vagy kennének a bőrükre. A férfi és a női bőr eltéréseinek belső biológiai okai vannak, és nem kizárólag az antioxidánsokon múlnak."