A fehér "fényfék" a melatonin termelődésében

A fehér "fényfék" a melatonin termelődésében

A fehér fényű izzók jóval erősebben fékezik a szervezet létfontosságú melatonintermelését, mint a sárgásan világítók - erre jutottak egy nemzetközi tanulmány szerzői.

A fehér izzók fénye rövidebb hullámhosszú - 440-500 nanométer közötti -, mint a sárgáké, elsősorban kültéri, közterületi világításban használatosak, és kevesebb energiát fogyasztanak, mint a sárgák. Viszont az olasz, izraeli és amerikai tudóscsapat kutatási eredményei szerint háromszor jobban elnyomják az élő szervezet melatonintermelését, márpedig ez a hormon felelős biológiai óránk pontos "beállításáért", ismert antioxidáns és rákbetegség elleni hatása. Hiánya magatartási zavarokban és más egészségügyi problémákban is megmutatkozhat.

A tudósok - akik között akadt csillagász (a fényszennyezés szakértője), fizikus, biológus - azt javasolják, hogy a fehér fényű (amely a színspektrumban valójában kék) égőket csakis ott használja az emberiség, ahol elengedhetetlenül szükséges.

A melatonin termelődésének zavara nemcsak emberre káros, hanem állatra is - jegyezte meg a tanulmányt ismertető Science Daily című honlap.

Forrás: mti

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek