A fagyasztott zöldség jobb, mint a friss?

A fagyasztott zöldség jobb, mint a friss?

Két friss kutatás szerint a fagyasztott alapanyag éppolyan tápláló, mint a friss.

2014.03.25

Annak, aki eddig lemondóan legyintett az áruházak mirelit zöldségeket és gyümölcsöket kínáló pultjainál, érdemes újragondolnia az álláspontját. Egyesült királyságbeli kutatók szerint ugyanis a fagyasztott áru sok esetben épp olyan tápláló, mint a friss – sőt, olykor még több értékes vegyületet tartalmaz.

A fagyasztott zöldség jobb, mint a friss?

A Chesteri Egyetem és a Leatherhead Élelmiszerügyi Kutatóintézet egymástól független vizsgálatai szerint a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök az esetek 66 százalékában több antioxidánst – például C-vitamint, polifenolt, béta-karotint és luteint – tartalmaznak, mint a három napig hűtőszekrényben tárolt friss változatok. Az antioxidánsok nemcsak az immunrendszer erejének megőrzésében segítenek, hanem olyan betegségek ellen is felveszik a harcot, mint a szívproblémák vagy a rák.

„Muszáj figyelmen kívül hagynunk azt a közvélekedést, miszerint a friss mindig jobb a mirelitnél” – mondta Dr. Rachel Burch, a Leatherhead Kutatóintézet munkatársa.

„A friss zöldségek és gyümölcsök olykor napok vagy akár hetek alatt kerülnek a termesztés helyéről a hűtőszekrénybe, ahol még tovább állnak néhány napig. Ez idő alatt számos tápanyag szinte lecsökken bennük. A fagyasztott változatok azonnal hűtésre kerülnek betakarítás után, így megőrződnek bennük a tápanyagok” – tette hozzá Natasha Murray, Az Ausztrál Dietetikusok Szövetségének szakértője.

Bár tagadhatatlanul a helyi termesztésű, s mielőbb a fogyasztóhoz kerülő zöldségek és gyümölcsök tartalmazzák a legtöbb értékes vegyületet, Murray szerint a mirelit áru „ kiváló alternatívát jelent”.

„A legtöbben nem teljesítik a napi szükséges zöldség- és gyümölcsbevitelt, amin segíthet a fagyasztott változatok fogyasztása akár szezonon kívül is” – magyarázta a szakértő.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek