A elhunyt emberek harmada megmenthető lett volna

A elhunyt emberek harmada megmenthető lett volna

A 75 évnél fiatalabb korban elhunytak harmadát meg lehetne menteni az Európai Unióban, ha a legújabb orvostudományi ismereteket és műszaki lehetőségeket is igénybe vennék.

2013-ban 1,7 millió 75 évesnél fiatalabb ember halt meg az EU tagországaiban. Közülük 577 535 ember életét megmenthették volna a megfelelő eszközökkel és szaktudással; uniós átlagban ez 33,7 százalékos arány. Az elkerülhető halálesetek aránya Franciaországban a legkisebb (23,8 százalék), de lényegesen átlag alatti Dániában (27,1 százalék), Belgiumban (27,5 százalék), Hollandiában (29,1 százalék) és Spanyolországban (31,3 százalék) is.

Romániában gyakorlatilag minden második elhunyt halála megelőzhető lenne az orvostudomány mai szintjén. A szükségtelenül elhunytak 49,4 százalékos arányával az ország sereghajtó volt 2013-ban az EU tagországai közül. Hasonlóan rossz az arány a három baltikumi tagállamban, Lettországban (48,5 százalék), Litvániában (45,4) és Észtországban (42,5). A magyarországihoz hasonló volt három éve a megelőzhető elhalálozások aránya Máltán (42 százalék) és Horvátországban (41,2 százalék).

A elhunyt emberek harmada megmenthető lett volna

A vezető halálokok: szívroham (38 százalék), agyvérzés (12 százalék), végbélrák (12 százalék), emlőrák (9 százalék), magas vérnyomással összefüggő betegségek (5 százalék), illetve tüdőgyulladás (4 százalék). Az orvostudomány jelenlegi állása szerint megfelelő kezeléssel ők is megmenthetők lettek volna.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek