A D-vitamin lassítja az öregedést?

A D-vitamin lassítja az öregedést?

Ez a cikk több mint 200 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tejben nagy mennyiségben megtalálható D-vitamin főleg gyulladáscsökkentő hatása miatt akár az öregedést is lassíthatja - olvasható egy, az 'American Journal of Clinical Nutrition' című szaklapban megjelent tanulmányban.

Egy 2100 nő részvételével készült felmérés során amerikai és brit kutatók rájöttek, hogy a magasabb D-vitamin szint csökkenti az öregedési folyamatokat és a depresszióra való hajlamot. A nők mind 19 és 79 év közötti ikerpárok tagjai voltak.

Egy leukocita telomer hosszúság (LTL) elnevezésű genetikai markert vizsgálva rájöttek, hogy a magas D-vitamin szint hatására az LDL markerek is megnőnek, ez pedig a gyulladási folyamatok és a stressz csökkenését eredményezi az egész testben. Ez ötévnyi fiatalodást jelent a legalacsonyabb D-vitamin szinttel rendelkezőkhöz képest.

Korábbi kutatások már kiderítették, hogy a megrövidült LTL szorosan kapcsolódik a szívbetegségek, valamint a krónikus gyulladási folyamatok kialakulásához, utóbbi pedig az egyik elsődleges oka a biológiai öregedésnek. Bár sok minden károsíthatja a telomert (elhízás, dohányzás, mozgáshiány), a kutatók szerint egy egyszerű D-vitamin kúra sokat segíthet.

A D-vitaminnak ezen kívül számos jótékony hatása van: építi a csontokat, valamint segíthet csökkenteni bizonyos rákfajták és autoimmun betegségek kialakulásának esélyét.

A D-vitamin egyik legfontosabb forrása a tej, amelyből már napi három pohár is segíthet fedezni a szükséges kalcium, magnézium és D-vitamin mennyiséget.