A diabétesz megelőzhető, tegyen ellene!

A diabétesz megelőzhető, tegyen ellene!

Minden év november 14-e a diabétesz világnapja. Ezen a napon sok egészségügyi szervezet szeretné felhívni a figyelmet a cukorbetegség veszélyes szövődményeire, az évenkénti vizsgálat fontosságára, illetve a megfelelő életmódra, hogy a 2-es típusú cukorbetegséget megelőzhessük.

 

 

 

A cukorbetegség évről évre egyre több embert érint, és bár az 1. típusú diabétesz ellen nem tehetünk, a 2. típusú, ami egyértelműen helytelen életmódunk és táplálkozásunk következménye, megelőzhető lenne. Az elhízás terjedése komolyan befolyásolja mindennapjainkat, világszerte 2,3 milliárd embertársunk túlsúlyos és közel 0,8 milliárd elhízott, így vagy cukorbeteg, vagy komoly esélye van a betegség kialakulására.

A diabétesz megelőzhető, tegyen ellene!

1-es vagy 2-es?

Különbséget kell tenni az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség között. Az 1-es típusú diabétesz nem megelőzhető, inzulinhiány miatt alakul ki, amit a hasnyálmirigy elpusztult inzulintermelő sejtjei okoznak. Általában már gyerekkorban jelentkezik, 0 és 14 év között szinte minden esetben fény derül rá. Az elmúlt években egyre gyakrabban fedezik fel 0 és 4 éves kor között. Az okozói lehetnek egyes vírusok (például a mumpsz), vagy olyan fertőzés, illetve autoimmun folyamat, amely megtámadja és elpusztítja az inzulintermelő sejteket. A betegség felfedezéstől kezdve azonnal inzulint kell adagolni, hogy a beteg állapota szinten tartható legyen. (A klasszikus tüneteket lásd a táblázatban.)

 

A 2-es típusú diabétesz (diabétesz mellitusz) ezzel szemben megelőzhető lenne, kialakulásáért főként a helytelen táplálkozás és a nem megfelelő életmód a felelős. Régen inkább 40 éves kor után jelentkezett, napjainkban azonban egyre több fiatal szenved tőle. Alapja a legtöbbször az inzulinrezisztenciában keresendő, vagyis amikor a szervezet által termelt inzulin nem fejti ki megfelelően vércukorszint-csökkentő hatását. Tünetei nem annyira jellegzetesek, mint az 1-es típusú diabétesznek, sokáig észrevétlenek maradnak, és csak akkor jelentkeznek, amikor a test már nem tudja ellensúlyozni az inzulinrezisztenciát. Gyakran csak a szövődmények utalnak meglétére (lásd a táblázatban).

 

Óvatosan a kalóriákkal!

A 2-es típusú diabétesz csak a legritkább esetben alakul ki elhízás nélkül, tehát kevesebb kalóriabevitellel és sok mozgással megelőzhető lenne. A kialakult betegség sajnos nem gyógyítható meg véglegesen, de karbantartható, ha a beteg követi az előírt diétát, illetve változtat életmódján. A 2-es típusú cukorbetegséget komolyan kell venni, mert rontja az életminőséget és a szövődményekkel hosszát is megrövidíti.

 

A cukorbetegséget vérvizsgálattal igazolják, az éhgyomri vércukor vizsgálatkor 8-12 órás koplalás után vesznek vért (általában reggeli előtt). Ennek glükóz-koncentrációja 3-5,6 mmol/l között normális, és ha két egymást követő alkalommal is 7 mmol/l felett van, vagy bármely vércukormérés esetén meghaladja a 11,1 mmol/l-t, akkor kimondható a diabétesz jelenléte. Ezek után az orvos további vizsgálatokat kérhet, amely fényt derít rá, 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségről van-e szó.

 

A betegség diagnosztizálása után sok esetben már nem elegendő az életmódváltoztatás, gyógyszeres kezelésre van szükség, súlyosabb esetben inzulinadagolást is előírhat az orvos, hiszen a vércukorszintet normális értékre kell hozni. Csak így garantálható, hogy a szövődmények ne alakuljanak ki, illetve ne legyenek még súlyosabbak. A 2-es típusú cukorbetegség előrehaladott állapotban hasonul az 1-es típusú diabéteszhez, és a hasnyálmirigy nem termel megfelelő mennyiségű inzulint. Ezt kell kiegészíteni inzulinnal, illetve súlyos esetben teljes egészében kívülről kell pótolni.

 

Milyen a megfelelő életmód?

Az elhízás gyakorisága a világban több mint duplájára nőtt az elmúlt 20 évben, az előrejelzések pedig a folyamat gyorsulását jósolják. Az elhízás a társult betegségek miatt a vezető halálozási okok közül az ötödik, évente mintegy 3 millióan halnak meg miatta világszerte. Magyarország lakosságának 55 százaléka túlsúlyos, 31 százaléka elhízással küzd, a gyermekkori túltápláltság aránya pedig 20 százalékhoz közelít. Ez egyrészt a viszonylag olcsón elérhető, magas kalóriatartalmú élelmiszereknek köszönhető, másrészt a mozgásszegény életmódnak.

A diabétesz megelőzésének legkézenfekvőbb módja az életmódváltás lenne, ami több és rendszeres mozgást, valamint csökkentet kalóriatartalmú diétát jelent. Ennek fenntartása vasakaratot követek, gyakran látjuk, hogy a leadott kilók visszaszöknek. Az ésszerűség határain belül szinte mindegy, hogy milyen diétát választunk, a lényeg, hogy egyensúlyban tartsuk a kalóriákat – annyit vegyünk magunkhoz, amennyit le is adunk.

Ne feledkezzünk meg róla, hogy a diabétesz kialakulásának megelőzéséhez is fontos, hogy legalább évente menjünk el egy rutinvizsgálatra. Egy egyszerű vérvételből kiderül, hogy van-e okunk aggódni, illetve vigyáznunk kell-e, kell-e változtatnunk a megszokott életmódunkon.

 

A Patika Tükör novemberi számában még több hasznos információt talál a diabétesz megelőzéséről. Keresse a patikákban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek