A depresszió a demencia előfutára

A depresszió a demencia előfutára

Egy frissen közzétett tanulmány szerint a depresszió közel kétszeresére növelheti a demencia kialakulásának kockázatát idősebb korban. A szakértők tudják, hogy a két betegség gyakran egyszerre fordul elő, az azonban nem egyértelmű, hogy az egyik okozhatja-e a másikat. A két tanulmány azonban azt állítja, a depresszió valóban esélyesebbé teszi a demencia kialakulását, bár ennek okára nem sikerült magyarázatot találni.

A kutatók hangsúlyozták, hogy az eredmények pusztán az összefüggésre világítanak rá, a közvetlen okra nem. A két rendellenesség közötti ok-okozati összefüggés felderítéséhez további kutatásokra lesz szükség.

Az első tanulmány szerzője, Dr. Jane Saczynski, a Massachusettsi Egyetem kutatója így nyilatkozott: "Bár az nem egyértelmű, hogy a depresszió okozza-e a demenciát, a depresszió többféleképpen is befolyásolhatja a demencia kockázatát. A depresszió során kialakuló agyszöveti gyulladás például szerepet játszhat a demencia kialakulásában. Az agyban lévő bizonyos fehérjék, melyek mennyisége depresszió esetén megnő, szintén fokozhatják a demencia kockázatát."

Tanulmánya során 949 idős embert vizsgált 17 évig, és eredményei azt mutatták, hogy a demencia gyakrabban alakult ki depressziós epizód után. A depresszióban szenvedők 22 százalékában alakult ki később demencia.

A második tanulmány 1239 amerikai részvételével azt vizsgálta, milyen összefüggés áll fenn a depresszió gyakorisága és az illető demencia kockázata között. Az eredmény szerint minél gyakrabban tapasztalt valaki depressziót, annál magasabb volt esetében a demencia kockázata. Ha valaki kettő vagy több depressziós epizódot élt át, az közel duplájára növelte a demencia kockázatát.

Rebecca Wood, az Alzheimer's Research Trust vezérigazgatója szerint ezek a tanulmányok azt sugallják, hogy jelentős összefüggés lehet a demencia és a depresszió között, ezért a továbbiakban érdemes kiterjeszteni az ezirányú kutatásokat.