A csokoládé egyik összetevője erősíti az izmokat

A csokoládé egyik összetevője erősíti az izmokat

Az étcsokiban és a kakaóban található egyik anyag egereknél hasonlóan erősítette az izmokat, mint az edzés - idézte csütörtökön amerikai kutatók megállapítását a The Daily Telegraph brit napilap hírportálja.

Naponta kétszer kapott az egyik csoport egér epikatehint, egy kakaóban lévő flavonoidot, míg a másik csoport eközben taposómalomban "edzett" napi 30 percet.

Moh Malek kutatásvezető, a detroiti Wayne Állami Egyetem munkatársa kollégáival úgy találta, hogy az epikatehinnel etetett állatok ugyanolyan teljesítményt értek el a 15 napos periódus végére, mint a tréningezők. A vegyület növelte a sejteket energiával ellátó sejtszervecskék, a mitokondriumok számát az izomsejtekben, hasonlóan ahhoz, ahogyan a tréningezés teszi.

"Ahogy öregszünk, vázizmainkban csökken a mitokondriumok száma, ami befolyásolja fizikai teljesítményünket, az izmok energiatermelését és teherbírását is. Az epikatehinről szerzett ismereteinket - azt, ahogyan növeli a mitokondriumok számát - alkalmazhatjuk arra is, hogy az izmok öregedéséből származó hatásokat mérsékeljük" - magyarázta Malek. Tervezi a kutatócsoport, hogy későbbiekben humán tesztekben is ellenőrzik a vegyület hatását.

Azok a középkorú egerek, amelyek a mostani vizsgálatban egyszerre "edzettek" és kaptak epikatehint, még jobb fizikai állapotban fejezték be a kísérletet, mint amelyeknél csak az egyik módszert alkalmazták.

A tanulmányt a Journal of Physiology című szakfolyóirat csütörtökön megjelent száma ismertette részletesen.

Forrás: mti

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek