A csend hangjai

A fülzúgás (tinnitus), mint akusztikus stimuláció nélküli hanghatás, rendszeresen visszatérő kérdése a fül-orr-gégészetnek, mert a probléma nem minden esetben kezelhető hagyományos orvosi beavatkozásokkal. Közös gondja orvosnak, betegnek egyaránt.

A tinnitus nem betegég, hanem egy tünet. De olykor olyan kellemetlen és elviselhetetlen, mint egy tartós, erős fájdalom. Kihatással van az életvitelre, koncentrációs zavart, szorongást és depressziót okoz, befolyásolja a munkaképességet.

Statisztikai adatok szerint a népesség 10-17 százaléka szenved különböző mértéku fülzúgásban. Ebből 7 százalék nem fordul orvoshoz, 5 százaléknál nagyon erős és 1 százaléknál elviselhetetlen a hang hallása.

Ha észlelünk egy hangot, azt nemcsak a fülünkkel halljuk, hanem más érzékszerveinkkel is megtapasztaljuk. A hanghoz különböző érzések, érzelmek, hangulatok, élmények tapadnak.

A csend hangjai

A terápia alapja Pavel Jast-reboff professzor szerint az a tény, hogy az idegsejtek a hallópálya különböző átkapcsolódási pontjain át számtalan összekötetésben vannak a túloldali sejtekkel. Többszörös kapcsolat van a jobb és bal oldali, az alsó és felső szintek között a halló pályán kívüli területekkel is. Ez a tény vezetett ahhoz a felismeréshez, hogy a fülzúgás már nem annyira fül, mint inkább az agy muködésének a függvénye.

Elméletének az alapja az idegrendszer két alapvető tulajdonsága. Ezek:

  • a plaszticitás,
  • az olyan jelekhez való hozzászokás képessége, amelyek emocionálisan semlegesek, nem hordoznak információt.

Nehezíti a helyzetet, ha egy hang rossz élményt, félelmet vált ki, és az ösztönök is bekapcsolódnak a rendszerbe. Kialakulhat rossz közérzet, emelkedik a vérnyomás, légzési zavar keletkezhet, nő a feszültség és a hangra egyre inkább odafigyelünk. Ezen hatások negatív értelemben erősítik egymást.

A Jastreboff által kidolgozott TRT (tinnitus retraining therapy) egy áthangolóterápia, ahol megtanulja a beteg ezt a körfolyamatot megállítani és a kellemetlen élményt a tudatalattiba áthelyezni. Ennek a komoly tanulási folyamatnak három alappillére van:

  • részletes felvilágosítás segítségével az agy aktív átprogramozása
  • passzív átprogramozás egy kis, fülbe helyezhető ún. zajgenerátor készülék segítségével
  • általános állapotjavítás, stressz- és feszültségoldás pszichoterápiás módszerekkel

A terápiát alapos orvosi kivizsgálás előzi meg, mely a háttérben esetlegesen meghúzódó fiziológiai elváltozásokra mutat rá. A társadalombiztosító ez év ja-nuárjától a zajgenerátorokat nagymértékben támogatja. Terápiával egybekötött használatuk csökkenti, ill. megszünteti a fülzúgást.


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek