A citromhéj nem játék! Méreg van rajta

A citromhéj nem játék! Méreg van rajta

A magyar piacon kapható importált citrusféléket általában erős gomba- és rovarirtó szerekkel kezelik. A kezelés nélkül igen kockázatos lenne a szállítás, és egy-egy gombafertőzés komoly károkat okozhatna a termelőknek vagy a kereskedőknek.

A legáltalánosabban használt gomba ill. baktériumölők: Imazalil, Tiabendazol, ortofenil-fenol (E 231) vagy a nátriummal alkotott sója (E 232).

Az Imazalil egy különösen erős gombaölő szer, karcinogén, azaz erősen rákkeltő. A What’s On My Food oldal szerint 100 g narancson átlagosan 15,7 mikrogramm van belőle, a legnagyobb mért érték eddig 74 mikrogramm volt. Ez nem tűnik különösebben soknak, viszont egy húszkilós gyereknek naponta maximum 50 mikrogrammot szabad elfogyasztania. Ez az ötven mikrogramm a krónikus kitettségre vonatkozik, tehát a rendszeres narancsevőknél ennyi a maximum (felnőtteknél a mennyiség jóval nagyobb: 1750 a krónikus és 3500 mikrogramm az akut, tehát az egyszeri problémás mennyiség).

A citromhéj nem játék! Méreg van rajta

Az említett gyümölcsöket a szakértők szerint akkor is muszáj megmosni, ha a héjat semmiképpen nem fogjuk megenni. Az egyik ok, hogy szeleteléskor vagy felnyitáskor a késről a gyümölcshúsra kerülhetnek a gombaölő vagy antibakteriális szerek. A másik, és nagyobb probléma, hogy a vágódeszkát is összevegyszerezzük, és arról minden másra, amit a gyümölcs után vágunk, átkerülhet a vegyszer. Ráadásul a vágódeszkát jóval nehezebb tökéletesen megtisztítani.

Az említett vegyszerek mindegyike vízoldékony, és a gyümölcsök héjáról lemosható. Mivel viszont a citrusfélék – amiket általában kezelni szokás ezekkel a vegyszerekkel – héja egyenetlen és elég viaszos, a hagyományos öblítés nem fogja leszedni a gombaölőket. Ha tehát attól rettegünk, hogy az egyébként is százmillió egyéb forrásból bevitt rákkeltő anyag mellett pont a citromkarika lesz a halálos ítéletünk hordozója, mindenképpen ragaszkodjunk az alapos, körömkefés tisztításhoz.

Forrás: Táfelspicc

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek