Hirdetés
A céges laptop egészségromboló hatása

A céges laptop egészségromboló hatása

A céges mobil, vagy laptop ugyan a munkát élénkíti, azonban személyes kapcsolatinkra katasztrofális következményekkel járhat – állítja a Surrey-i Egyetem vizsgálata.

2015.01.19

A modern kütyük hozzájárulnak ahhoz, hogy a munkatárs munkaidőn kívül is elérhető lehessen, illetve elolvashassa e-mail-jeit. Azonban ami előny a munkában, az negatívan befolyásolhatja személyes életvitelünket. Brit kutatók 65 korábban megjelent tanulmányra kiterjedő metaanalízisen keresztül vonták le következtetéseiket, a vizsgálatba ily módon mintegy 50 ezer alkalmazott adatai kerültek be. Az elemzés rávilágított, hogy a munkaidőn túli hosszú idejű elérhetőség mind személyes kapcsolatainkra, mind egészségi állapotunkra káros.

A céges laptop egészségromboló hatása

A kommunikációs lehetőségek fejlődésével egyre inkább elvárás, hogy a munkatárs állandóan (munkaidőn túl, vagy szabadnapon) elérhető legyen. Ugyanakkor az ominózus eszközök használata elmossa a privát és a szakmai élet közti határt, vagyis gyakori lesz a munka és család közti konfliktus. A tanulmányt vezető Svenja Schlachter szerint a munkáltatóknak emiatt felül kellene vizsgálniuk álláspontjukat: ugyan a mobil eszközök növelik a rugalmasságot, a hatásfokot, de növelik a munkával töltött órák számát, és az élet könnyen egy nagy rohanássá alakul.

A kutatás eredményeit a munkacsoport a Brit Pszichológiai Társaság január 8-i tudományos találkozóján osztotta meg.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend