A bőr allergiájának gyorstesztje

A bőr allergiájának gyorstesztje

A tudósok egy gyors, egyszerű és olcsó eljárás kifejlesztéséről számoltak be, mellyel meghatározható, hogy a termékekben szereplő vegyületek okozhatnak-e allergiás bőrtüneteket. A módszer során nincs szükség állatokra. A tanulmány az ACS havonta megjelenő, Chemical Research in Toxicology című folyóiratában jelent meg. Tai Chipinda munkatársaival megjegyezte, hogy a lakosság erősen ellenzi az állatkísérleteket, melyeket arra használnak, hogy meghatározzák, hogy a szappanok, samponok és más termékek irritálják-e a bőrt.

A vegyületek azzal okozzák a bőr gyulladásos elváltozását, hogy a bőr fehérjéihez kapcsolódnak, kikezdik az immunrendszert, melynek következtében vörösség, irritáció, viszketés és más kellemetlenségek jelentkeznek. A jelenleg használatos tesztek glutationt és hasonló anyagokat használnak fel, melyek utánozzák a bőr fehérjéit, és az allergiát okozó összetevőkhöz kapcsolódnak. A tudósok szerint azonban egyik sem alkalmas arra, hogy a bőrérzékenység korai szakaszát kimutassák.

Chipinda és csapata kifejlesztett egy tesztet, mely a glutation helyett nitrobenzenetiol segítségével modellezi a bőr fehérjéit. Mikor húsz, közismerten bőrirritációt okozó vegyületen használták, a teszt pozitív eredményt mutatott. Negatív eredmények születtek olyan anyagok esetében, melyek általában nem váltanak ki allergiás tüneteket. "Ez az egyszerű, gyors és olcsó, felszívódás-alapú módszer nagyszerű lehetőségeket rejt magában a bőrallergének előzetes vizsgálatában" - állította a jelentés.

Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek