A böjtölés óv a kemoterápia káros hatásától?

A böjtölés óv a kemoterápia káros hatásától?

Egerek kétnapos koplaltatásával sikerült elérni egészséges sejtjeik védelmét a kemoterápia káros hatásaival szemben. A felfedezésnek nagy jelentősége lehet a daganatos betegségek kezelésében.

A két napig koplaltatott, jelentős adag kemoterápiával kezelt egerek továbbra is jó erőben voltak, míg a normálisan táplált kontrollcsoport tagjainak fele kimúlt. A táplálékot kapó túlélők pedig fogytak és legyengültek - mondta el Valter Longo, az amerikai tudományos akadémia folyóiratában megjelentetett tanulmány fő szerzője.

Az emberi sejtekkel kémcsőben végzett kísérletek megerősítették az egérkísérlet eredményét.

A koplaltatott egereken nem volt látható a "stressznek vagy a fájdalomnak semmilyen jele" az ismételt kemoterápiás kezelés után.

A kemoterápia minél szelektívebbé tétele évtizedek óta célja az orvostudománynak. Az orvosok ugyanis eredményesebben kezelhetnék, illetve meg is gyógyíthatnák a rákot, ha a kemoterápiának nem lenne olyan pusztító hatása a szervezet többi részére.

Pinchas Cohen rákspecialista, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem gyermekgyógyászati osztályának professzora szerint a felfedezés révén a humán gyógyászatban is újfajta kezeléseket lehet alkalmazni, növelni a kemoterápiában a dózisokat.

Felipe Sierra, a Nemzeti Gerontológiai Intézet öregedésbiológiai programjának igazgatója arra mutatott rá, hogy míg a kutatók évtizedeken át kizárólag a rákos sejtek elpusztítására koncentráltak, Valter Longo munkája a többi sejt védelmére irányul.

Longo, a kaliforniai egyetem (USC) biológia és gerontológia professzora szerint azért tűnt nehéznek a kemoterápiás kezelés káros hatásainak tanulmányozása, mert az emberi test nagyon sokféle sejtből épül fel, amelyek különbözőképpen reagálnak a kezelésekre. Longo, aki korlátozott klinikai kísérletre is engedélyt kért, reméli, hogy az eredmények rövidesen igazolják az első megfigyelések eredményeit.

Forrás: Inforadio.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek