A biológiai öregedés előrejelezheti a szívinfarktust

A biológiai öregedés előrejelezheti a szívinfarktust

Azok az emberek, akik gyorsabban öregednek - melyet a DNS rövidülése jelez - nagyobb eséllyel kapnak szívinfarktust. Minden egyes alkalommal, amikor a sejt kettéosztódik, a DNS legvége - az ún. telomer szakasz - rövidebbé válik. Amikor ez már túl sokat rövidült, akkor a sejt elpusztul.

A rövidülés üteme azonban nem mindenkinél egyforma, így a kronológiai és a biológiai életkor akár különböző is lehet. Dr. Scott W. Brouilette munkatársaival már korábban kimutatta, hogy azokban, akik 50 éves koruk előtt kaptak szívinfarktust, vagy akik hármas szívkoszorúér-műtétre készülnek, rövidebb a telomer szakaszuk, mint a velük azonos korú, de egészséges emberekben. Jelen kutatásuk során egy koleszterinszintet csökkentő klinikai hatását vizsgálták 5 éven keresztül 484 páciensen. A tőlük vett vérmintából kinyert DNS telomer szakaszát összevetették a hozzájuk életkorban és nemben hasonló 1058 embertől vett vérminta DNS-ével, akik nem szenvedtek szívproblémában.

Megállapították, hogy a betegek telomer szakasza körülbelül a náluk hat évvel idősebbeket tömörítő csoportéhoz volt hasonló. Azt is kimutatták, hogy a telomerhossz szerint rendezve a leghosszabb-harmadba tartozóknak közel fele volt az esélye a szívinfarktusra, a középső vagy a legrövidebb-harmadba tartozókhoz képest. A kockázat növekedése azonban egy bizonyos telomer-hossznál megállt.

Egy bizonyos gyógyszer azonban jelentősen csökkentette a szívinfarktus kockázatát még a rövid telomer-szakasszal bíró csoportban is. A leghosszabb telomerrel rendelkezőknél azonban úgy tűnik, a gyógyszer kevésbé csökkenti a kockázatot. A kutatók szerint ennek az a magyarázata, hogy a gyógyszer csökkenti a biológiai öregedés ütemét, azonban nem azáltal, hogy csökkenti a koleszterinszintet, hanem úgy, hogy növeli azon molekulák mennyiségét, melyek a DNS telomer szakaszát stabilizálják. A szakasz hosszának mérése alapján az orvosok ki tudnák szűrni azon betegeket, akik jelentős javulást várhatnak a sztatintól. Többen azonban máris jelentős kétségeket támasztana, valóban megjósolhatja-e a szívinfarktust telomer szakasz hossza ezért további vizsgálódásra van még szükség a kérdés teljes tisztázásához.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek