A biokertészkedés 12 alapszabálya

A biokertészkedés 12 alapszabálya

Volt idő, amikor kétkedve fogadtuk a biotermékeket.Mára nagyot fordult a világ. Sok a házi kert, és nő a parlagon heverő földek megművelése.

A biokertészkedés nagy türelmet igénylő igazi kertművészet. Alkalmazása során ismerni kell a természet kertünkben zajló folyamatait, kölcsönhatásait. Kertünk nem más, mint az anyatermészet egy pici szigete, ahol ugyanolyan folyamatok zajlanak, mint a nagyban. Minél pontosabban ismerjük, értjük és alkalmazzuk ezeket a folyamatokat, annál eredményesebb biokertészekké válunk. A fenti sorok olvasása után senki se rettenjen el ettől a kertészkedési módtól. Vágjon bele bátran, hagyatkozzon a megérzéseire, melyeket a növények iránti szeretete táplál, és legyen türelmes, kísérletező, újító. A sikerek nem maradnak el.

Növényválasztás

Megfelelő növényt a megfelelő helyre. Röviden így foglalhatnám össze ennek a pontnak a lényegét. Mindig csak olyan növények termesztésébe fogjunk, amely ismereteink szerint a kertünkben uralkodó körülményeket szereti. Pl. agyagos talajon északi fekvésű kertbe ne akarjunk sikeres dinnyetermesztésbe fogni. A növények kiválasztásánál fontos szempont az ellenálló-képesség is, főként a betegségekkel, kártevőkkel szemben.

A biokertészkedés 12 alapszabálya

Talaj

Ma már tudjuk, hogy van talaj nélkül is növénytermesztés. A kereskedelmi forgalomba kerülő zöldségek jelentős része sosem látott talajt, úgynevezett hidrokultúrás technológiában termesztik őket. Biokertészkedés viszont nincs talaj nélkül. Sőt a siker alapeleme a talaj

Termőhely

A termőhely egy összetett dolog, melynek a része a talaj is, de ide tartozik még a fény, a víz, a tápanyag, a területen élő egyéb növények, állatok, sőt a szomszédságban álló ház is. Egyszóval mindazon dolgok összessége, amelyek hatással vannak a termesztett növényre.

Növénytársítás

A növények hatással vannak egymásra. Ez a hatás lehet kedvező és kedvezőtlen. Mindannyian ismerjük a dió azon kedvezőtlen tulajdonságát, amivel gátolja az alatta megtelepedni szándékozó növények fejlődését.

Vetésforgó

A fentiekből adódik, hogy nem mindegy, mi után mit ültetünk. Ha például az egyik növény gátolja a másik növekedését, és ezeket egymás után ültetjük, akkor ne várjuk, hogy eredményesen tudjuk termeszteni. Vagy ha közösek a károsítóik, akkor nagy felelőtlenség egymás után vetni őket. És még tovább lehetne sorolni. De ugyanez fordítva is igaz. Az egymásra kedvező hatásúakat bátran vessük egymás után.

Talajművelés

Mivel a talaj a legfontosabb elemünk, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan sáfárkodunk vele. A helyes műveléssel a minőségét folyamatosan javítjuk. Ássunk vagy ne? Kapáljunk vagy kézzel gyomláljunk? Mikor és mivel műveljük? Takarjuk a felületét vagy ne? Sok izgalmas kérdés van, amire megtaláljuk a választ a későbbiekben.

A biokertészkedés további elemeiről a napidoktor oldalán olvashatsz.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek