A betegség, mely belopakodik az életébe

A betegség, mely belopakodik az életébe

Egyre gyakrabban köhög, vagy könnyen kifullad és még az egyszerű feladatok elvégzése is nehezére esik? Ha igen – ez a cikk megváltoztathatja az életét!

Bizonyos tünetek lassú, fokozatos jelentkezését az ember könnyen figyelmen kívül hagyhatja, vagy elfogadja a jelenlétüket és nem foglalkozik azokkal. Ilyen tünetek lehetnek például a köhögés, ami nem múlik el, csak egyre súlyosbodik anélkül, hogy a változást észlelnénk, vagy a légszomj, azaz a kifulladás, ami egyre gyakrabban jelentkezik, például egy olyan egyszerű cselekvés közben, mint a lépcsőzés.

A legtöbben egyszerűen figyelmen kívül hagyják ezeket a jeleket, mondván, hogy „alkalmatlan vagyok – többet kellene mozognom, sportolnom” vagy csak arra gondolnak „öregszem”. De ezek a látszólag ártatlannak tűnő tünetek egy súlyos betegség jelei is lehetnek. A krónikus obstruktív tüdőbetegség, vagyis a COPD, egy gyakori, világszerte 210 millió embert érintő megbetegedés. A legtöbb érintettnél már előrehaladott állapotban van a kór, amikor rájön, hogy egészségügyi állapota milyen mértékben romlott.

A COPD egyre nagyobb számban szedi áldozatait. A szakértők azt mondják, hogy 2030-ra a COPD világszerte a harmadik leggyakoribb halálok lehet. Pedig ez a betegség kezelhető! Minél előbb felfedezik a kórt és elkezdik annak kezelését, annál hatékonyabb lehet a terápia. Amennyiben Önnek dohányzásból eredő állandó köhögése van, vagy könnyen kifullad, akkor ne késlekedjen, forduljon orvosához!

Okok

A COPD leggyakoribb oka a dohányzás, de nem kell feltétlenül dohányosnak lenni ahhoz, hogy a betegség kialakuljon. A COPD kialakulhat, ha éveken keresztül lélegzünk be kormot, port, de akár a légszennyezés is kiválthatja a megbetegedést. A COPD gyógyíthatatlan betegség, azonban kezelhető, ha időben, már az első tünetek megjelenésekor orvoshoz fordulunk vele.

A betegség, mely belopakodik az életébe

A COPD kezelés mielőbbi megkezdése komoly hatással van a betegség kimenetelére és jelentősen befolyásolja a beteg életminőségét is.

Kezelések

Miután COPD-t diagnosztizáltak egy betegnél, az orvos célja, hogy kezelje a tüneteket - csökkentse a légszomjat, javítsa a terhelési toleranciát, és megfékezze a betegség romlását. A COPD-s beteg állapota az idő múlásával folyamatosan romlik, ezért fontos, hogy a kezeléssel lelassítsák ezt a folyamatot. Az orvosok hasonló hörgőtágító kezelést írnak elő, mint az asztmás betegek esetében. A belégző készülékekben (inhalátor) alkalmazott hörgőtágító megnyitja a légutakat, így több levegő juthat be a tüdőbe, ezzel megkönnyítve a lélegzést. Többféle hörgőtágító van forgalomban, amiket kifejezetten COPD kezelésére fejlesztettek, és amelyeknek köszönhetően a betegség tünetei jelentősen mérsékelhetők és csökkenthető a betegség akut fellángolásainak kockázata is.

Kérjük, keresse fel a kezelőorvosát mihamarabb – életmentő lehet!

Beszéljen orvosával a tünetekről a lehető leghamarabb, ha tartós köhögése van, fáradtnak érzi magát, vagy, ha az alábbi tevékenységeket kimerítőnek találja:

  • tisztálkodás
  • öltözködés
  • házimunka
  • lépcsőn való közlekedés
  • gyaloglás
  • előre hajolás.

Még mindig azt gondolja, hogy egy köhögés vagy a légszomj semmiség, ami miatt nem kell aggódnia? A dohányzásból eredő köhögés súlyos állapot, a légszomj pedig nem az öregedés része. Menjen el vizsgálatra minél előbb. Ha COPD a diagnózis, akkor időben kezdje meg a kezelést, amely valóban életmentő lehet!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek